Станишев за резултата на БСП на изборите: Такова дъно не е било

0
230
станишев
Сергей Станишев

Потресаващо е, че партията загуби 600 000 гласа в опозиция, коментира бившият премиер

Сергей Станишев се чувства унизен и ядосан от резултата на БСП на изборите. „Така се чувстват и повечето мислещи членове на партията. Такова дъно до този момент не е било, БСП вече не е решаващ фактор и не е интересна“, посочи Станишев пред Нова тв и допълни, че партията е била в опозиция, а е загубила над 600 000 гласа за четири години, което е „потресаващо“, допълни бившият премиер и лидер на ПЕС.

„БСП е най-големият губещ на последния кръг от избори, дори по-голям губещ от ГЕРБ, които минаха през толкова скандали – от Апартаментгейт до чекмеджетата“, добави бившият лидер на соцпартията. „В БСП се действа с един гьонсуратлък – казва се „продължаваме напред“, но накъде продължаваме, попита Станишев. Според него проблемът е в имитацията – имитацията на политики, имитациите на опозиционност.

„Ядосан съм заради пропуснатите шансове, имахме много шансове да се спре в даден момент и да се анализира. Да се разбере какъв е проблемът“, обясни Сергей Станишев и нападна лидера Корнелия Нинова, която налагала политическата линия на разединение, минала и на местно ниво и разнебитила местните структури. Да не говорим за финансовото състояние на партията, обясни Станишев.

„Показаха ни, че без нас може, но, слава богу, май не искат без нас. Слава богу и че има широк консенсус от спешни неща и приоритети, към които БСП може да се причисли. Но и тук върху идеите и приоритетите БСП губи монопол“, категоричен беше в позицията си Станишев.

Той заяви, че не се съмнява в искреността на „Има такъв народ” да направят промяна, въпросът е дали знаят как да подходят политически.

Според него каквото и правителство да се направи, реформи винаги се правят и винаги има недоволни. „Много лесно се огъват под натиска, а една управляваща партия трябва да носи на критики и да отстоява позиции, ако вярва в това”, каза още Станишев.

„От ИТН искат да бъдат нови и хубави и вечно обичани. Това няма как да стане, защото какъвто и кабинет да създадат, ще бъде наречен четворната коалиция“, каза още Станишев.

„Няма да има комфорт твърде дълго“, категоричен беше той. Обясни, че се търси подкрепа и от ДПС, защото няма достатъчно гласове. „Едно правителство трудно се избира, но и още по-трудно се сваля, показва българският опит“, заключи Станишев.