Стомашен вирус тръшнал учениците в Пловдив, а не хранително отравяне

0
51
Снимка: архив

65 деца и двама преподаватели се оплакаха от стомашно разстройство, болки в корема, главоболие

Храната от столовата на Спортното училище в Пловдив е годна и чиста откъм микроорганизми. Това са потвърдили многобройните проби, направени от Българската агенция по безопасност на храните, заяви пред „24 часа“ директорът на пловдивския клон д-р Иван Шиков.

Преди седмица 65 деца и двама преподаватели се оплакаха от стомашно разстройство, болки в корема, главоболие. От тях 15 бяха настанени в Инфекциозна клиника и първоначално се говореше за хранително натравяне.

Всички изследвания сочат, че продуктите в столовата на училището и сготвената храна, която са консумирали учениците, са безопасни“, потвърди д-р Шиков. Пробите, извършени в Референтната лаборатория в София за находка на норовирус и ентеротоксини, също са отрицателни.

Според медици учениците са били повалени от стомашно-чревен вирус, който върлува.

„Омаломощава те за ден и половина. Напълно си неработоспособен и дехидратиран“, обясни лекар, който самият е прекарал болестта.

„От първия момент нито веднъж не съм споменала думата „хранително отравяне“, а говоря за стомашно неразположение“, коментира директорката на Спортното училище Ружка Генова. На нея също са докладвали, че пробите от хранителните продукти са отрицателни.

„Всички деца се върнаха на училище“, каза още директорката. Столовата обаче продължава да бъде затворена, тъй като трябвало да се изпълнят докрай всички предписания.

„Изкарахме кошмарни дни с много притеснения. Но добрата новина е, че причината не е при нас“, допълни още г-жа Генова.