Свиленски: Шеф на дружество към МО е със заплата 14 хиляди лева

0
44
Георги Свиленски Снимка: Нова

Депутатът очаква от всички министерства отговор за заплатите на директорите в търговски дружества

В едно от търговските дружества в МО заплатата на изпълнителния директор е 14 хил. лв. Тя е 20 минимални заплати, а ние казваме „няма пари“. Това обяви от парламентарната трибуна Георги Свиленски от БСП по време на дебатите за минималната работна заплата в НС.

„За изпълнителния директор в търговските дружества в МО има. Такива търговски дружества са 20“, изтъкна той. И посочи, че е шефската заплата, а не на работниците. Свиленски очаква от всички министерства отговор за заплатите на директорите в търговски дружества.

Според него освен 14-те хил. на месец въпросният директор получава и ДМС. „На майка ми пенсията е 470 лв. Благодарение на увеличението, когато г-н Гьоков бе министър. 14 хил. за 30 пенсии на майка ми. Тя ДМС няма, има 70 лв. за Коледа“, емоционален бе Свиленски.

Иначе благодари на депутатите, че все пак след 41 опита най-сетне гледат Кодекса на труда. „Бивши министри може да говорите на вашия терминологичен език. Българските граждани ги интересува каква е средната заплата. Сега е 780 лв., ние искаме 50% от средната за предходната – да е 850 лв. И да влезе не 2038 г., когато ще дойдат новите F-16, а от първи юли т.г.“, настоя депутатът.