Тагарев: Армията не е проявила интерес към БТР-те за Украйна

0
28
БТР на жандармерията ще отидат в Украйна. СНИМКА: КАПИТАЛ

За МВР те били категорично са с отпаднала необходимост

Армията не е проявила интерес към бронираната транспортна техника, която парламентът реши да предостави на Украйна. Това заяви министъра на отбраната Тодор Тагарев, който коментира ветото на президента, преди изслушване му в парламентарната комисия по отбрана. Тагарев посочи, че армията разполага с такъв тип машини.

Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

Мотивите на президента не са свързани с Министерството на отбраната, защото машините са собственост на Министерството на вътрешните работи и изложените доводи са свързани с тяхното потенциално използване за охрана на границата и действия при бедствия и аварии, коментира още Тагарев, цитиран в БТА.

Тези машини са дадени на създадените Вътрешни войски 80-те години и не са използвани от жандармерията. За МВР те категорично са с отпаднала необходимост. Това не са машини, с които могат ( бел.ред. украинската армия ) да тръгнат в атака, но в определени условия си вършат работата. Това са колесни машини и не могат да бъдат използвани при сняг, първо трябва да минат снегорини, за да разчистят. За охрана на границата трябва високо проходима техника, обясни министърът.

 

Не е дискутиран въпросът кой ще поеме разходите по транспорта на техниката до Украйна, каза още Тодор Тагарев.