Тагарев: Историята ни е писана под диктовката на Кремъл, а не знаем за Списаревски

0
48
Тодор Тагарев КАДЪР: БНТ

Говорим за някой си Альоша, който никога не е воювал на наша територия. Това е измисления герой, наложен от руската пропаганда в България

„Едно от обясненията ми за руската пропаганда у нас е, че ние не познаваме собствената си история. Учим я по начин, който е писан в голямата си част под диктовката на Кремъл или директно от Кремъл. Трябва да познаваме по-добре собствената си история. Имаме много събития и постижения, с които трябва да се гордеем. Много от тях не съответстват на интересите на Кремъл и съответно са забравени от хората, не се преподават, не са известни на голяма част от българския народ“ – така военният министър Тодор Тагарев разясни пред журналисти предложението си учебниците по история, медиите и социалните мрежи да се прегледат за руска пропаганда.

За това той заговори в свое интервю от миналата седмица в дискусионен формат на Атлантическия съвет в САЩ.

Днес министърът даде и пример с офицера Димитър Списаревски. „Малко хора знаят, никога не сме го учили това. Достоен български офицер, изключително интелигентен, който дава живота си, защитавайки София от бомбардировки. Загива на 27-годишна възраст, преди три седмици отбелязахме 80 години от неговия подвиг. Това не е известно в България, а говорим за някой си Альоша, който никога не е воювал на наша територия. Това е измисления герой, наложен от руската пропаганда в България“, обясни Тагарев.