Тагарев за случая със съветника му: Версиите се разминават съществено

0
91
Тодор Тагарев

Министърът на отбраната се закани да вземе мерки, след като се запознае с фактите

Случаят със съветника си от ДБ в „Пирогов“ министърът на отбраната определи като много неприятен. По думите на Тагарев реакцията на всички била много емоционална, а версиите се разминавали. Военният министър не каза открито, но загатна за съмнения за личен мотив.

„Случаят е много неприятен. Той беше иницииран от пост в личен профил, който след това беше препубликуван на сайта на „Пирогов”. Версиите са две. Аз съм изслушал моя съветник и това, което беше първоначално обявено. Те се разминават много съществено. Много емоционална беше реакцията на всички – и на медиите, и на гражданите, и в политическите среди. Ще взема решение, когато се запозная с фактите”, обясни Тагарев.

Министърът коментира, че приоритет му е модернизацията на армията в отговор на информацията, че Държавният департамент на САЩ е одобрил потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“ (Stryker) за 1,5 милиарда долара

„Това е максималното количество техника и максималната цена, за която може да се говори в този проект“, каза Тагарев.

„Очакваме много скоро група от американска страна, която да прегледа всичко. Така ще имаме яснота ще искаме ли още нещо или ще се откажем от нещо, и само тогава ще бъде определена крайната цена и съставът на този проект“, обясни Тагарев.

Продажбата ще се състои от 183 машини от различни модификации на типа „Страйкър“, включително за превоз на пехота, командни машини и машини за медицинска евакуация, посочи американското министерство на отбраната.