Тихомир Безлов: България надмина Перу по смъртност от коронавирус

0
63
Тихомир Безлов

Политическата криза е един от съществените фактори за ситуацията с ваксините и непредприемането на непопулярни мерки у нас, смята експертът

За съжаление, възможно е пикът на четвъртата вълна от коронавирус да е тази или следващата седмица. Вчера и днес минахме рекорда на починали хора от есента на 2020 г. Това каза пред БНТ Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Въпреки тревожните данни и високия процент на смъртност сред неваксинираните хора българите продължават да са скептични към ваксините. Защо това е така обаче, е сложно да се отговори.

В момента имаме рекордни ваксинации в Европа, например в една Испания или една Франция, и там има ниска смъртност, обясни Безлов.

Политическата криза е един от съществените фактори за ситуацията с ваксините и непредприемането на непопулярни мерки у нас, смята експертът.

Освен това, имаме изключително интензивно присъствие на антиваксърско говорене в медиите, допълни Безлов.

У нас смъртността е много висока, а със случаите от последните три вълни ние надминахме Перу, обясни експертът.

За мен една важна стъпка при продължаващия натиск в болниците би била да има някакво усилие като в Румъния – пациенти с тежка ситуация да се изнасят към съседни страни в ЕС, смята Безлов.