Тимерманс: Брюксел ще застане зад България, ако реши да довърши АЕЦ „Белене“

0
147
Франс Тимерманс

Въглищата нямат бъдеще, каза заместник-председателят на Европейската комисия

Няма бъдеще в използването на въглища, посочи пред БТВ заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Отговорникът за „Зелената сделка“ в Брюксел пристигна на посещение в България, за да участва във форума „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“.

„Когато става дума за планове за възстановяване, ние ги анализираме изключително внимателно. Ще погледнем моментите, свързани с приключване на въглищата. Колкото по-дълго чакате, толкова по-скъпо ще ни струва, толкова повече пари на данъкоплатците ще отидат за сектор, който няма бъдеще“, смята Тимерманс. Той уточни, че разбира тревогите у нас, защото негови роднини са били миньори, но настоя, че въглищата замърсяват въздуха, а в България немалко хора страдат от замърсяването.

„Новата икономика има толкова много възможности да предложи. Нека да използваме парите за едно по-добро бъдеще“, призова Тимерманс.

Относно високите цени на природния газ той бе категоричен, че няма основание подозрението, че Русия притиска пазара или го манипулира. Заместник-председателят на ЕК изтъкна, че има повишено търсене и Русия се опитва да достави максимални количества и към Китай. Според него заради пандемията поддръжката на инфраструктурата за производство на газ също се е оскъпила. Той се съгласи с определението, че ситуацията със скъпия газ може да се смята за „перфектна буря“.

„Надяваме се, че това е само временно положение и цените ще слязат в началото на следващата година“, посочи Тимерманс.

Според него „зелената енергия“ ще подсигури по-ниски цени на тока и добави, че природният газ е добро решение, а ядрената енергия ще има роля в бъдеще. Тимерманс добави, че Брюксел ще застане зад страната ни, ако решим да довършим АЕЦ „Белене“.

„Проверете цифрите – какви са плюсовете и минусите. Вземете решение, за което ние ще ви подкрепим“, обясни Тимерманс.

По повод подкрепата на ЕК за „Зелената сделка“ той разясни, че с нея се цели ограничаване на изпускането на вредните газове, за да се спре негативното влияние върху природата и да не се покачва температурата с повече от 2 градуса. В противен случай Тимерманс предрече война за ресурси.