Тома Биков: Президентът от една година се опитва да предизвика политическа криза – честито, успя

0
139
герб
Тома Биков

Отговорността е на мнозинството. Изборният кодекс, написан и приет за една нощ, не е най-сериозната тема в държавата, казва председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

Президентът от една година се опитва да предизвика политическа криза – честито, успя, коментира в кулоарите на парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Тома Биков. Той призова държавния глава „да бъде така добър да съдейства, за да не стигнем и до конституционна криза“.

„Ако някой си мисли, че губи избори, защото му е виновен Изборният кодекс/ИК/, ще му го кажа директно: избори се губят, защото хората ти нямат доверие. Имаш 10 или 15%, защото останалите не гласуват за теб. Какъв е ИК няма никакво значение. Той е важен за това изборите да бъдат признавани и да се генерира доверие в институциите и демокрацията. Част от тези предложения за промени в ИК са плод на дълбока некомпетентност и посредственост, неразбиране на този процес, което не е оправдание в никакъв случай“, посочи Биков, цитиран от „Трибюн“.

„Някои си мислеха, че от пета позиция са първи, други от втора, че са първи. Сега се видя, че първият си е първи, вторият си е втори, третият си е трети. Време е да се събудят и да влязат в политиката и да излязат от сънищата си и от въображаемите си фикции, с които си мислят, че могат да съществуват в политиката и в живота“, настоя Биков.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова потвърди пред журналисти, че не се е случвало седмичната програма на парламента да не бъде приета, а отговорността за случилото се днес е на мнозинството.

„Все пак ГЕРБ е в опозиция в 45-ото Народно събрание. Колегите не могат да осигурят подкрепа нито за своята програма, нито кворума за в началото на заседанието. Доста дълго се забави откриването на самото заседание. Отговорността е тяхна, на мнозинството, което е с над 160 гласа. Мисля, че ще имат някакъв вариант за работа през тази седмица на парламента, но ние отново казваме, че не това е дневният ред на обществото“, категорична е Атанасова. Тя изтъкна, че ГЕРБ-СДС очаква адекватна програма, за която всички да носят отговорност и която да реши някои от проблемите на българските граждани.

„Изборният кодекс, написан и приет за една нощ, не смятаме, че е най-сериозната тема в държавата ни. Дали и кога ще работим – зависи от волята на парламентарните групи“, смята Атанасова. Тя припомни, че миналата седмица, когато се прие времето за внасяне на предложения между първо и второ четене на Изборния кодекс да бъде три дни, от ГЕРБ-СДС са реагирали остро.

„Дори искахме прегласуване на това предложение, защото считаме, че това е изключително кратък срок. Получихме доклад, който е с взаимоизключващи се предложения. Настояваме да има достатъчно време, за да може и парламентарните групи да имат позиция по текстовете и тази позиция всяка от парламентарните групи да защитава, когато и да е следващото заседание на Народното събрание. При всички положения трябва да направим опит утре парламентът да заседава. Дали и колко ще работим – това зависи от волята на парламентарните групи“, уточни Атанасова.