Тошко дава заден: Ще въвежда мажоритарни избори, но не сега

0
93
Тошко Йорданов Снимка: фейсбук

Сега внесли проект за най-належащите промени

„Искаме на следващите редовни избори да се гласува мажоритарно“, посочи заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов в едно от предаванията по тв 7/8. Той е потвърдил, че депутатите от „Има такъв народ“ са внесли законопроект за промяна в Изборния кодекс и при обсъждането в правната комисия те ще настояват следващите редовни парламентарни избори да се гласува мажоритарно в два тура.

Изявлението идва след лавината от критики, че ИТН е излъгала своите избиратели. На този етап „Има такъв народ“ няма да внася предложение за промяна на изборната система и мажоритарен вот, обяви вчера председателят на ПГ на партията при откриването на 45-ото Народно събрание.

„В момента ние внесохме проект за избирателен кодекс c най-належащите поправка – например махане на тавана на избирателните секции, само машинно гласуване, въвеждане на видеонаблюдение, възможност българите зад граница да гласуват по пощата, избор на нова ЦИК“, оправдава се пред партийната телевизия Йорданов и според думите му вероятно „това са най-важните за партията неща“.

Той подчертава, че на правна комисия депутатите на „Има такъв народ“ ще искат на следващите редовни парламентарни избори да се гласува с мажоритарна избирателна система в два тура. Той, разбира се, прави и уточнението, че това върви с промяна на избирателните райони от 31 многомандатни на 240 едномандатни, в т.ч. част от тях трябва да са за чужбина.

„Затова трябва технологично време за преразпределение на избирателните райони. За целта трябва да бъдат изчистени избирателните списъци, да има преброяване на населението, за да знаем колко българи има в България, колко в чужбина и къде точно, защото от това зависи броят на избирателните райони зад граница“, казва той.