Тошко Йорданов се скара на Ива Митева: Ако ви се прибира, прибирайте се

0
524
Тошко Йорданов

Без кворум парламентът удължи заседанието

Тошко Йорданов се скара остро на председателката Ива Митева. Причината е решението й да не удължи времето на заседанието, за да се разглежда закона на НСО, съобщи Tribune.bg.

По предложение на Йорданов времето трябваше да бъде удължено, но при гласуването се оказа, че в зала няма кворум. Направената поименна проверка показа, че все пак в залата има 140 народни представители, но при прегласуване отново нямаше кворум. За да не наруши правилника на парламента, Митева обяви, че няма да подлага повече на гласуване предложението на Йорданов, да завършат до 14:00 часа блиц контрола на министрите и премиера, а утре като първа точка да влезе Законът за НСО.

Това разгневи Йорданов, който от трибуната се скара на Митева и я обвини, че в рамките на една минута е сменила мнението си два пъти. „Ако ви се прибира, прибирайте се“, обърна се Йорданов към Митева.

Малко след като бе скастрена от колегата си от ИТН, Митева промени решението си и изрови тълкувателно решение на Конституционния съд, което гласяло, че щом депутатът е присъствено в зала, то той се брои като част от кворума. Така само със 113 гласа и без необходимия кворум Митева разреши да се удължи работата на Народното събрание.

Десислава Атанасова обяви, че от началото на този парламент, а и в предишния е практика Митева и колегите й от ИТН да тълкуват конституционните решения както им е угодно според ситуацията. Председателят на ПГ на ГЕРБ припомни, че днес има важни комисии и е последният срок за внасяне на предложения между първо и второ четене за актуализацията на бюджета.

„В момента в който Тошко Йорданов излезе, във вас се появи мимолетно обратно тълкуване на решението ви. Появата на г-н Йорданов и обръщането ви на тълкувателното ви прозрение ми прилича на времето когато Цветанов се появяваше и председателят се обръщаше на 180 градуса“, заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид.