Това не е реваншизъм, а злоба, злокачествен егоцентризъм, грандомания и малодушие

0
919
Снимка: фейсбук

Както каза навремето Сегей Станишев: “Здравейте циркаджии!”

Стойчо Стойчев

Стойчо Стойчев, фейсбук

Тия дни чувам представители на ГЕРБ, дори Б. Борисов да се оплакват от реваншизъм. Това е напълно неоснователно и дори самоинкриминиращо.

Аз не съм виждал по-включващо българско упрявление от това на ГЕРБ в трите му мандата. Реванш се търси за репресии, обиди, малтретиране. Кой е репресиран? Рашков, който 5 години беше шеф на бюрото за контрол на срс при управление на ГЕРБ? Румен Радев, който беше шеф на ВВС и получи светкавично пенсиониране, за да успее са се кандидатира за президент? Мая Манолова, която ГЕРБ избра за омбудсман? Христо Иванов, ДБ/ДСБ, които бяха в кабинета на ГЕРБ със 7 ресора и вицепремиер, свръхпредставени спрямо подкрепата, която даваха в НС? Корнелия Нинова, която ГЕРБ практически спаси от линч в БСП, като гласува субсидия от 8 лв., вместо 1, давайки й контрол над милиони?

Протестите от всякакъв вид и форма, които винаги получаваха разрешителни за блокиране на София и бяха толерирани дори в крайните случаи на самоуправство?

Реални претенции могат да имат само Николай Цонев, Алексей Петров и другите обекти на мащабните реализации на Цветанов през 2010-2012 г. Обаче тях ги няма. Не съм чул някой да е потърсил публично сметка до този момент.

Това, което наблюдаваме, не е никакъв, подчертавам, реваншизъм. Това е просто изстъпление на неприкрита злоба, подхранвана от злокачествен егоцентризъм, грандомания и малодушие. “Непоносимостта” на “режима Борисов” се изчерпва с неспособността на тези лица да постигнат постове, признание и публично внимание, удовлетворяващи собствените им претенции за величие, гениалност и свръхавторитет.

Те могат да са реваншисти единствено спрямо избирателите, които от 2007-а до тази година гласуваха в мнозинството си за ГЕРБ, а не за тия “титани” на държавността. Тепърва ще гледаме дали ще си отмъстят подобаващо, я с някой срив в ключова система, или една хиперинфлацийка в стил Гечев.

Иначе грандоманията започна да получава своето. От седмица по улиците се върнаха онези позабравени кортежи с червено-сини лампи, подчертаващи превъзходството на нечий нарцистичен задник, седнал в s класа на НСО, по чиято сила е приоритетен и спешен.

Както каза навремето Сегей Станишев: “Здравейте циркаджии!”