Три сигнала за плагиатство срещу кандидат-министъра Петър Илиев, СУ започва проверка

0
98
Петър Илиев

Сигналите са с ясни податели и отговарят на условията по вътрешните правила на университета

Три сигнала за плагиатство в книга на д-р Петър Илиев са били подадени на 4 август до ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, съобщиха от университета.

Сигналите са с ясни податели и те отговарят на условията по вътрешните правила на СУ – да са заинтересовани, да са част от академичния състав или да се обучават в СУ или да са членове на редакционни колегии, съобщава „24 часа“.

Сигналите ще бъдат разгледани и по тях ще бъде извършена проверка по реда и в сроковете на раздел II от Вътрешните правила, обясниха от Софийския университет.

Петър Илиев бе обвинен, че е плагиатствал част от дисертация на конституционалистката доц. Наталия Киселова в своя книга. Това е станало през 2015 г. Тя обаче не го обвинила тогава, за да запази репутацията на СУ и защото Илиев имал гръб, обясни Киселова в интервю за сайта „Антени“.

Съмненията срещу Илиев се появиха преди седмица, когато името му се спрягаше за евентуален кандидат за премиер от ИТН. Според ДБ и ИБНИ това е станало причина в последния момент да бъде сменен, а за поста да бъде предложен Пламен Николов, което обаче ИТН отричат. Петър Илиев е предложен за министър на вътрешните работи в проектокабинета на Пламен Николов. Той беше и в първото правителство, обявено от Слави Трифонов, но като правосъден министър.