Трифонов е популист, който иска да взриви демокрацията в България

0
1936
Слави Трифонов

Ако толкова са загрижени от ИТН как се харчат парите за демокрация, защо засилиха народа към втори избори

Теодор Славев Снимка: фейсбук

Теодор Славев, фейсбук

Много се чудих дали да напиша това, или да стисна зъби, защото сме в кампания, но професионалният и гражданският ми дълг изискват да го кажа:

Трифонов е популист, който иска да взриви демокрацията в България. Ще е малко дълго, така че четете го с кафето утре сутрин. Трифонов продължава да обяснява как партиите трябва да получават по лев на глас, застъпвайки резултатите от референдума от 2016 г., който беше нелегитимен – не успяха да съберат мнозинство, но признавам усилията им и близо 2,5 млн. хора, които преди време поискаха това.

Аз, например, съм фен на регресивната система – колкото е повече подкрепата за дадена партия, намаляваш относителния дял на държавно финансиране за нея за даден глас. Това е справедливо и дава глътка въздух на малките партии. Може и държавата да сложи бонуси – ако имаш определен процент жени в листите, получаваш по-голямо финансиране (както е в Германия). Но това е въпрос на политически и обществен дебат.

Аз разбирам хората – партиите в общественото съзнание са ядки на схемаджийство и нищо повече. Няма да коментирам конкретни, макар че имам много какво да кажа. Партиите обаче са единственият инструмент на гражданите, на общностите, на интересите да участват във властта. Политическите партии са структури на гражданското общество. Те, на теория, трябва да събират най-ангажираните и най-подготвените да се занимават с обществена и политическа дейност.

Проектът да се съсипят партиите е олигархичен. Ако те не могат да ползват публичен ресурс за наемане на кадри, на сгради, за организиране на събития, за публикуване на материали, за обучение, това означава да бъдат тикнати в ръцете на олигарси, които ще плащат не за партии-общности, а за партии-проекти.

Оглушителна тишина и от Българската асоциация по политически науки, която очевидно спи, а ръководството й дори и няма желание да се намеси по темата, защото…

На популиста трябва да се отговори популистично, затова се чудя:

1) Ако толкова са загрижени от ИТН как се харчат парите за демокрация (да, финансирането на партиите е малката цена да имаме демокрация), защо засилиха народа към втори избори, които струват още повече пари. И свободно си говорят, че и на три месеца можем да ги правим. Тоест, парите за партиите не са ОК и ще интерпретираме, че са лоши, а на ИТН не им трябват, а през два месеца ще правим избори. От същия бюджет идват. Не съм правил изчисления, но организирането на избори струва колкото субсидията на всички партии за години напред.

2) Слави стана много социален. Аз предлагам да си продаде джиповете и охраната и да ги дари на народа. Така ще отидат директно парите за хората. Нали ще ни спасяват отново, поне да дадат личен пример, но не с общите пари, а с личните. Първото е лесно.