Украйна обяви, че е свалила два руски военни самолета над Азовско море

0
41
Руски самолет Бериев А-50 по време на репетиция за провеждания на 9 май на "Червения площад" в Москва "Парад на победата" Снимка: Dlexander Zemlianichenko/ AP

Песков нямал информация

Украинските военновъздушни сили обявиха днес, че са свалили над Азовско море два руски военни самолета, предаде Франс прес. Ако информацията се потвърди от независим източник, това би бил сериозен удар за Русия в една зона, над която се предполага, че тя има контрол, съобщава БТА.

„Благодаря на ВВС за перфектно планираната и изпълнена операция в района на Азовско море“, каза главнокомандващият украинската армия Валерий Залужни, цитиран от АФП.

Според Киев свалени са самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50 и един Ил-22, който е бил използван и като въздушен команден пункт. Украинските военни не уточняват по какъв начин са били свалени самолетите, които се използват за разузнаване, идентифициране на цели и координация на военните действия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на зададения му на брифинг въпрос, че “няма информация” за случая и насочи въпроса към руското Министерство на отбраната, което по принцип в продължение на две години не предоставя информация за загубите и щетите, понесени от руските военни.

Военната помощ от западните държави доведе до повишаване на капацитета за противовъздушна отбрана на Украйна, основно по отношение на изстрелваните от страна на Русия към нейна територия ракети и дронове. На страната бяха предоставени модерни системи за противовъздушна отбрана, отбелязва агенцията.

По информация от украинската новинарска агенция Укринформ късно снощи украинските военни са съобщили в канала си в „Телеграм“, че Украйна е свалила самолета А-50 и е повредила бомбардировач Ил-22М, като последният се е опитал да кацне в руския град Анапа (в Краснодарски район), а пилотът е поискал евакуация. По други данни самолетът е изчезнал от радарите в района на град Керч.

Днес командващият ВВС на Украйна генерал-лейтенант Микола Олесчук публикувал пост, в който индиректно потвърждава свалянето на вражеските самолети над Азовско море, предаде Укринформ.

По информация от агенция Ройтерс украинското министерство на отбраната е оценило на 330 милиона долара самолета А-50, който е въведен на въоръжение почти в края на съветската ера, който е с голям обсег на действие и който може да наблюдава територия от няколкостотин километра за вражески самолети, кораби и ракети.

В началото на миналата година руското министерство на отбраната каза, че модернизирана версия на самолета, така наречената версия А-50U извършва мисии в Украйна. Самолетът, чието наименование по натовската класификационна система е “Мейнстей”, може да засече и да проследява ракета, изстреляна от разстояние от 800 км., както и да набелязва цели по вода и суша на разстояние 300 км.

По данни в годишния доклад за 2021 г. на базирания в Лондон мозъчен тръст Международен институт за стратегически изследвания Русия разполага с 9 самолета А-50 на въоръжение, включително 4 от модификацията А-50U. По данни от други източници се предполага, че бройката е около 12, като също толкова са и Ил-22, но министерство на отбраната на Русия не коментира тези информации.

Агенция Ройтерс посочва, че няма данни за начина, по който са свалени самолетите, за които съобщават сега украинските ВВС, а руското министерство на отбраната засега не е коментирало зададения от агенцията в писмен вид въпрос по случая.

ДПА отбелязва по темата, че в сутрешната сводка за напредъка на военните операции в Украйна, публикувана ежедневно от Генералния щаб на украинските въоръжени сили, не са били посочени данни за подобни свалени самолети.