Унгария и Сърбия скочиха на България, цака ги с такса за газа по „Турски поток“

0
479
Снимка: Нова тв

За държава, членка на ЕС, да заплаши доставките на газ за друг член на ЕС противоречи на европейската солидарност, заяви в Москва външният министър на Унгария Петер Сиярто

Има нови опити за застрашаване на сигурността на енергийните доставки от страна на Унгария и да се попречи на унгарско-руското енергийно сътрудничество, включително доставките на природен газ. За държава, членка на ЕС, да заплаши доставките на газ за друг член на ЕС противоречи на европейската солидарност, на правилата и е неприемливо.“ Това каза външният министър на Унгария Петер Сиярто в петък, по време на участието си в Москва във форума „Руска енергийна седмица“

Поводът за думите му са промените, въвеждащи такса от 20 лв./МВтч. за вноса и транзита на руски газ, публикувани в Държавен вестник. Те са в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Засегнати са на първо място Сърбия и Унгария, а те продължават да са зависими от внос на това гориво от Русия, особено властите в Будапеща, сключващи нови многогодишни договори с Москва.

Според унгарския външен министър Сиярто и Унгария, и Сърбия вече предприемат стъпки, за да гарантират България да не може да прилага законите за вноса към тези страни. Премиерът Виктор Орбан наскоро нарече гостуващия на форум в Будапеща президент Румен Радев гарант за енергийните интереси на Унгария.

Сръбското издание „Политика“ писа, че президентът Вучич е заявил, че ще разговаря с Радев относно увеличението на таксите за транзита на руски природен газ. По думите му „това е голям проблем за нас, цената на газа ще се вдигне драстично, с допълнителни 100 евро за всеки хиляда кубични метра газ. Това не трябва да се отнася за Сърбия.“

Позициите на Сиярто и Вучич бяха разпространени и от руските агенции като ТАСС и забранената в ЕС държавна медийна група RT. В публикацията на ТАСС се припомня, че правителството на Унгария се е оплакало от увеличението на тарифите за транзит на петрол от Украйна и Хърватия, а те от своя страна са оправдавали тези стъпки с „по-високи рискове, свързани с въоръжения конфликт“.

Сърбия внася и пренася до Унгария руски природен газ от България по газопровода „Турски поток“, изграден бързо в самото навечерие на руското нападение срещу Украйна.

През 2022 г. е Унгария получила по това трасе 4.8 млрд. куб. м. газ, което е близо половината обем, внасян в страната. След взривяването на газопроводите „Северен поток“ в Балтийско море доставките минават през Украйна и България, но Украйна отдавна каза, че няма да поднови договора за пренос към Централна Европа, изтичащ в края на 2024 г.

Според оценки на „Блумбърг“ около 50% от природния газ, все още влизащ по тръби в ЕС, преминава по „Турски поток“ и България.

„Българският парламент прие закон с неясна предистория и все още доста трудно за разбиране съдържание, според който цената за транзита на природен газ от Русия през България трябва да бъде рязко увеличена“, заяви още Сиярто във видеообръщение във фейсбук профила си.

Според него унгарското правителство се е свързало с партньорите си от България и Сърбия по този въпрос, за да се предотврати ситуация, при която получаването на руски петрол да стане невъзможно. Ако „Булгартрансгаз“ не получава повишената такса, тя може да прекрати преноса, допълни той.

Прогнозната полза за България от този ход е близо 2.4 милиарда лева на година, посочи „Юрактив България“. Той може да засяга още и Северна Македония, Гърция и Австрия, ако внасят руски газ. Преди налагането на новата такса годишните приходи от транзита за България бяха в размер на 100-110 млн. долара допълва изданието.

„Газпром“, който резервира до края на десетилетието голяма част от капацитета на газопровода, не е коментирал новата ситуация. Не е ясно дали новата българска такса засяга и преноса на руски втечнен газ, разтоварен от кораби в Турция.