Управляващите: Няма да плащаме на строителите под натиск

0
62
Настимир Ананиев Снимка: Трибюн

Журналисти хулят зам.-министъра от МРРБ Ивайло Стайков, че не е запознат с компрометираните обществените поръчки

В Министерския съвет дадоха брифинг с повече информация по казуса с едностранното прекратяване на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Зам.-министърът на финансите Андрей Цеков отново преповтори тезата, че в областта на пътната инфраструктура повече от 10 години държавата е заложник на една институционализирана и поддържана от АПИ порочна система.

„В условията на ограничена конкуренция се разходва обществен ресурс, надвишаващ прогнозните стойности на поръчките. Най-пресният пример е възлагането на магистралата „Русе – Велико Търново“, уточни Цеков.

Две междуведомствени работни групи са били назначени по казуса. Първата е била назначена от служебния премиер Стефан Янев. Андрей Цеков изброи обявени обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка, чийто срок непрекъснато се удължава. Същевременно процедурите биват прекратявани.

„В резултат на всички тези действия реалната ситуация е такава – държавата е лишена от пътно поддържане за следващите шест-седем месеца“, отбеляза Цеков.

Настимир Ананиев не скри раздразнението си от коментар на журналистка, която заяви, че на практика правителството на Кирил Петков продължава така наречените „порочни” практики: „Проблемът, който е в момента, е свързан с това, което искат от Камара „Пътища“ – да се продължат обществените поръчки с фирмите, които работят в момента. Ние искаме нови обществени поръчки и да бъдат избрани нови изпълнители“, заяви Ананиев.

„Притиснати сме да търсим решение и както казах – на изрядните изпълнители ще платим. Вече платихме 50% под натиск, но повече няма да го правим. Няма да дадем празен чек на пътните фирми”, допълни той.

На въпрос кой решава коя фирма е изрядна и коя не, той отговори: „Това са две институции – ДНСК и Държавната финансова инспекция“.

Журналистите обвиниха зам.-министъра от МРРБ Ивайло Стайков, че не е запознат с компрометираните обществените поръчки: „Вие за какво работите, за какво си получавате заплатата?!“.