Уволненият от Нинова шеф на ВМЗ: Лъже и манипулира, сделка за износ на оръжие имаше

0
161
Никола Стоянов

Г-жа Нинова съсипа ВМЗ, сега се опитва да съсипе и целия ВПК с този шум, който вдига, твърди Никола Стоянов

Бившият председател на Съвета на директорите във ВМЗ-Сопот Никола Стоянов определи пред БНТ като лъжа изнесената информация от вицепремиера Корнелия Нинова по темата за износа на оръжие за Украйна. Стоянов заяви, че оповестяването на конфиденциална информация е изключително недопустима постъпка. Той е категоричен, че цитираната от Нинова информация за оръжейна сделка няма нищо общо със служебното правителство.

Стоянов обясни, че много голям американски партньор, с който ВМЗ-Сопот работят от 15 години, е изпратил писмо за промяна в дестинацията за износ на оръжие. Това се случва към 28 януари, когато военните действия в Украйна не са започнали. Междуведомствена комисия контролира износа, а неин началник е г-жа Нинова, подчерта Стоянов.

„След искането на нашия партньор ние веднага информираме всички, не продаваме краставици. Има си процедури, има служби, които решават. Аз лично съм информирал началника на кабинета на г-жа Нинова за тази промяна. Ние не ги решаваме тези неща. Лъжа е, че тя е спряла тази сделка, защото тя не е спряна. Тази сделка се осъществи, стоката е изнесена отдавна. Не мога да ви кажа през коя страна, защото това е конфиденциална информация. Г-жа Нинова съсипа ВМЗ, сега се опитва да съсипе и целия ВПК с този шум, който вдига“, допълни Стоянов.

„Ние сме производител, не знаем освен документите, които подписваме, нищо друго. Има междуведомствена комисия, която може да реши може ли да се изнася за конкретна дестинация“, подчерта отново той.

Моето еднозначно мнение е, че г-жа Нинова манипулира данните, категоричен е Стоянов. След нейните назначения ВМЗ не работи, договорите не се изпълняват, фирми вече обмислят да си изтеглят авансите си, обясни Стоянов по повод състоянието на завода.

Според него там се назначават „партийни калинки“. Аз самият не мога да кажа дали има българско оръжие в Украйна, но за всички е ясно, каза в заключение Стоянов.