За БСП най-трудно ще е да събере „Промяната“ и ИТН отново, призна Нинова

0
48
Корнелия Нинова Снимка: архив

Социалистите нямали име за премиер

За БСП най-трудно ще е да събере „Промяната“ и ИТН отново, призна Корнелия Нинова, след като социалистите получиха мандата за съставяне на ново правителство от президента Румен Радев, пише „24 часа“.

Това е трудното в тези разговори – партньори, които си казаха доста остри неща, минаха си в личното пространство, да намерим начин да седнем на една маса и да разговаряме за политики, за това, което ни чака. За нас приоритет е социалната политика, бяхме социален стълб в това правителство, искаме и ще останем такива, категорична бе тя.

БСП останаха при президента само две минути, затова и запитана от журналисти защо толкова бързо приключи процедурата, Нинова каза: Обикновено при връчването на указа е така. Консултациите продължават по-дълго време, но при връчването на указа просто решението на президента трябва да се обективира.

Социалистите нямат име за премиер. Те остават на мнение, че той трябва да се излъчи от най-голямата политическа сила – „Продължаваме промяната“, стана ясно от изказването на Нинова.

БСП ще започне консултациите за ново правителство още утре и първи ще покани на разговори именно ПП. Социалистите ще настояват новият кабинет да се формира именно върху програмата, която беше изготвена за първия мандат, който „Промяната“ върна неизпълнен.

Първото, което ще направим, е да поставим програмата, защото тя е обединяващото между трите партии със сигурност, но и е възможност за подновяване на досегашните отношения с партньорите ни в правителството, мотивира се Нинова.

Нашето искане беше Кирил Петков да не бъде премиер и мисля, че той, правейки крачка назад, разбра това и заслужава уважение, каза тя. Но уточни, че повече няма да говорят за имена, докато не приключат преговорите.

Разбираме, че върху нас пада огромна отговорност. Ще подходим спокойно, разумно и диалогично с една цел – да гарантираме сигурност на държавата и спокойствие на хората, и да съставим редовен кабинет, каза още Нинова.