Декларация в подкрепа на Украйна ядоса съветниците от БСП в СОС

0
133
Заседание на СОС Снимка: архив/24 часа

На заседанието бе приета програмата за саниране на жилищни сгради

Извънредното заседание на Столичния общински съвет приключи до обяд, след като общинските съветници приеха всички точки в дневния ред, включително програмата за саниране на блокове. Началото обаче започна със скандал заради политическа декларация в подкрепа на Украйна по примера на депутатите от Народното събрание, посветена на двете години от началото на войната.

Тя бе внесена от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и прочетенa от Веселин Калановски. Съветникът посочи, че България е убежище за хиляди бежанци от Украйна. В столицата на България ще следваме тази линия на ценности, пише в документа.

По време на четенето общинските съветници на БСП-София напуснаха залата на местния парламент.

Диана Тонова обясни, че СОС е в извънредно заседание с конкретна цел и не бива да се обременява заседанията на градския парламент с политически декларации. Ако се взривяваме с политически декларации, работата на СОС няма да върви и тогава няма кого да обвинявате. Нека се уважаваме взаимно, защото надали не сте си давали сметка, че една такава декларация ще взриви залата“, обърна се Тонова към общинския съветник от ПП-ДБ-Спаси София.

След катодекларацията бе изчетена и след направените забележки на Тонова, „червените“ общинари се върнаха в залата на СОС.

Без дебати градският парламент прие решението за кандидатстване по програмата за саниране на жилищни сгради в София. Докладът беше внесен от кмета на София Васил Терзиев относно участие на районните администрации в проекти по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“ и беше приет с 50 гласа „за“.

Максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ, която т.нар. Югозападен район за планиране (Област София, Софийска област, Област Кюстендил, Област Благоевград и Област Перник) може да получи, е в размер на 47 078 400 лв. Одобрените сгради ще получат до 80% безвъзмездно финансиране. Минималният размер на заявените средства по всеки индивидуален проект за сграда/блоксекция е 50 000 лв., а максималният – 9,5 млн. лв.

Вторият доклад, който общинските съветници приеха с 54 „за“ и един „въздържал се“ на зам.-кметовете Надежда Бобчева и Никола Барбутов относно кандидатстване на Столичната община по програма „Околна среда“ за отпускане на средства за инвестиции в техническото подобряване на системата на Зоологическата градина.

Третият доклад, вписан в дневния ред и приет с 58 гласа „за“, е отново на зам.-кмета с направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“ Никола Барбутов за това Столичната община да има възможност да кандидатства за безвъзмездно финансиране по програма „Техническа помощ“.

Общински съветници обясниха, че е било много важно тези доклади да бъдат приети, защото сроковете им за участие изтичат, предава dnes.dir.bg.