В запис от сбирка на ДБ: Важният въпрос е кой ще „управлява и контролира бухалката КПКОНПИ“ /запис/

0
368
Снимка: фейсбук

Според Христо Иванов в преговорите не е трябвало да участва Тошко Йорданов, а Корнелия Нинова не си е свършила работата

Отчетът на съпредседателя на ДБ Христо Иванов за протичането на преговорите за съставяне на правителство с мандат на БСП бе публично разкрит. „Демократична България“ проведоха заседание на парламентарната си група в една от залите на парламента, но забравени камери и микрофони направиха сбирката публична.

За излъчването на заседанието се разбра от фейсбук статуси на депутати от ГЕРБ.

Снимка: фейсбук

Христо Иванов разяснява пред депутатите на ДБ какво се случва в процеса на преговорите за съставяне на правителство с третия мандат. По думите му важният въпрос е не как върви икономиката, доставките на газ и цените, а това кой ще управлява бухалката КПКОНПИ.

Иванов изразява недоволството си от факта, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не желае да предложи нова управленска формула, защото била доволна от досегашните си позиции.

Двамата съпредседатели на ДБ Иванов и Атанас Атанасов са се примирили, че се върви към избори – вероятно на 16 октомври. ДБ ще решат какво да правят, след като стане ясен кандидатът за премиер, засега се опитвали да са дистанцирани.

ПП искали закона за КПКОНПИ като предварително условие за съставяне на кабинет, ИТН обаче имат друго изискване – приема се знаково на първо четене, но второто да е след като се избере кабинет. Аргументът бил необходимостта от много корекции и кой ще управлява бухалката КПКОНПИ.

„Няма да ви гласуваме бухалка, после да отидем на избори и вие да я контролирате“, казал Тошко.

Според Иванов компромис можел да се намери, защото и парламентарната група на „Промяната“ признала, че може да има някакви поправки.

Позитивно било, че има процес, ПП вече спрели да отказват разговори с ИТН. Според Иванов е трябвало ИТН ако не си сменят председателя, то поне да не го излъчват в преговорния екип, и освен това да се откажат да имат министри.

Всичко това може да доведе до късо съединение, когато Асен Василев трябва да разговаря с Тошко Йорданов и когато се заговори за постове, заявил Иванов пред депутатите от ДБ. Десните предложили бъдещият екип да има по-голяма възможност за избор на екип, а не да се трудоустрояват посочени по партийна линия, Нинова обаче не искала.

Ето и ексклузивен запис от заседанието на групата на ДБ в парламента, което се излъчи онлайн.

Ива Митева се заяжда с писан текст. Спорният въпрос  на практика се движи около измененията за КПКОНПИ. И е в две посоки. Както знаете ПП, казаха, искаме този закон да бъде приет като предварително условие за това да приемат подкрепа от ИТН. ИТН казват, приемаме го знаково на първо четене, обаче второто четене  ще го гласуваме като има избран кабинет с условието, че ще има много корекции, които трябва да се направят. Междувременно самите ПП в лицето, на парламентарното им крило, не на Лена Бориславова, заеха позицията,  че законът трябва да се ревизира сериозно.

Тоест съдържателната част от аргумента на ИТН може да се намери компромис по нея, но Тошко казва, че ще гласуват след избиране на правителство, защото искат да са сигурни, че ако вие си направите бухалка, ние ще сме в коалицията, която ще управлява тази бухалка. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, после да отидем на избори и вие да я контролирате.

На следващ етап това, което предстои е в неделя Владо в 6 часа в МС среща на която Наско, Кирил и Корнелия, на която да обсъдим проектопрограмата и другата седмица по графика на Корнелия предстоят разговорите за персонален състав и структура на МС. Последно чисто от гледна точка на фактологията днес след срещата, Корнелия се хвана за измененията в КЕВР след решението на КС, като ефектът е че ще възстанови Иван Иванов на поста, не този на земеделието, имаше дългогодишен председател на КЕВР. (От залата се чува, че това няма как да стане).

Твърди се, няма никакво значение. Корнелия се хвана за това и каза ние спешно трябва да изберем нов и практически си реши въпроса с това, колко дълго може да държи мандата, казвайки, че на база на калкулации, които ПП са направили реалистично гласуването за нов председател може да се състои на 12 август. Тоест тя национално отговорно, за да се избере нов председател ще държи мандата, като за целта ще трябва да се вкара решение с което НС да си отложи отпуската до 15 август. Това е фактологията която мога да докладвам. Владо и генерала, ако нещо пропускам фактологично от това което вчера се говори.

От гледна точка на това оценката на тази фактология мога да кажа следното нещо: Корнелия го раздава все едно тя, така изглежда, че иска да състави правителство, но виждам следните проблеми. От една страна това което е позитивно е че има процес. Минахме точката в която ПП отказват изобщо възможността да се разговаря с ИТН, бяха меки китки, защото не допускаха възможността да се разговаря с ИТН.

Това означава, че те вече не могат да кажат ИТН са сто процентова мафия, а ние сме сто процентово бели. Тоест нещата започнаха да се размиват от което една позиция тяхна, която отхвърля възможност за съставяне на кабинет става по-трудна.

Това е така да се каже новина или ефект от това, което се случва в полза на покачването в това да има правителство. В обратната посока обаче Корнелия Нинова на практика не е свършила важни неща. От моя гледна точка беше важно изначално да се постави въпросът за това кой ще води преговорите от страна на ИТН и за какво. ИТН получават статута на търпими членове на управляващата коалиция, с което значително им се намаляват активите, които до сега имаха и срещу това беше умно да се каже, ако няма да си смените председателя на групата то поне излъчете друг преговорен екип.

Освен това хайде изначално да кажем, че вие няма да имате министри. В един момент Корнелия казва, че не знае дали няма да поискат Гроздан Караджов отново да бъде министър. Тоест възможността да се адресира основния проблем на ПП свързан с това с кого говорят и това кои ще са министрите на Слави. Щото то от там започва целия проблем – това са министрите на Слави, неговите пари, неговите министерства, хората на които той има доверие. Корнелия по никакъв начин не е решила този проблем и очаквам, че този проблем ще доведе до силен блокаж на втори етап, нещо което видяхме и на тази среща, защото пристигнаха Тошко и г-жа Митева и започнаха да се държат по същия начин.

Корнелия по никакъв начин не е решила този проблем и очаквам, че този проблем ще доведе до силен блокаж на втори етап, нещо което видяхме и на тази среща, защото пристигнаха Тошко и г-жа Митева и започнаха да се държат по същия начин, нагло, арогантно и т.н. Тоест за мен Корнелия не знам, защо може би от недомислица е пропуснала важна възможност при преговорите да изчисти важни проблеми, които остават и подозирам, че следващата седмица много лесно ще доведат до късо съединение – фатално.

От сорта на това, когато Асен Василев ще трябва да разговаря с Тошко Йорданов или трябва да се обсъжда какъв министерски пост Кирил Петков ще трябва да заеме, защото тази тема… или кои са министрите на Слави. Причината Корнелия да го прави това нещо като ние имаме, че ако тя смени формулата как трябва да се състави кабинет, аз не казвам, че трябва да е това, но вижте сега, дайте да определим един премиер и да му дадем повече възможности той да си определи екип, за да няма че едни партийни лидери си пращат хора и трябва да ги изберете защото аз съм ги посочил, малко да прехвърлим инициативата на премиера.

Да де ама това всичко намалява нейните шансове да бъде в състава на Министерския съвет и тя затова не иска да влиза в такъв предварителен разговор. Казвам това, защото го виждам като високо конфликтен потенциал, може и да се случат други неща, но като целя с генерала като излязохме днес от тази среща си казахме, че отиваме на избори. А изборите при този календар за който говорим ще бъдат на 16 октомври, просто да си помислите.

Това е което аз мога да кажа чисто политически. Генерале, Владо, нещо ако искате да допълните като впечатления, наблюдения и анализи. Кажете колеги какво мислите за нашето позициониране и прочее. Сега нали ние си настояваме, че първо ние участваме в разговорите чисто с информационна цел, реално ще влезем в преговорите когато имаме излъчен министър-председател, че нашите колективни органи едва накрая ще вземат решение дали подкрепяме и под каква форма и до каква степен. Тези всичките словесни еквилибристики са важни да ги повтаряме, за да поддържаме все пак някаква дистанция от този целия процес, не че нали пропагандата на ГЕРБ и ДПС ще ни оставят много луфт, но все пак колкото е възможно да го поддържаме. Тези неща са важни да се кажат, че мандата не е на определена политическа сила, третия мандат е технически, че това не е на политическа формация която има собствено право да състави политическо управление и т.н. Тези всички неща, ако имате нужда да ги обсъдим, ще ги обсъдим като опорни точки. Чакаме да видим какво в крайна сметка ще се конфигурира, ако изобщо. Основния проблем е ПП и ИТН. Това е което аз мога да кажа, кажете вие как ви изглеждат нещата, имате ли въпроси и прочее.

Депутатка от ДБ взима думата: Ако това е сценария към който се движим – избори, който изглежда непреодолим.

Христо Иванов: Описвам ви различни фактори. Не мога да кажа към какъв сценарии. Нито мога да вляза в главата на Кирил и Асен, нито на Корнелия, на Тошко и Ивето, нито честно казано на Корнелия.

Депутатка: Мисълта ми беше, че започваме да плащаме цена за нещо, което изглежда да не се случи. До скоро беше да плащаме цена за нещо което има вариант да се случи и тук според мен вече трябва да се намерят някакви баланси.

В залата се чува, че записът по Дарик не е спрян и се излъчва в ефира. Христо Иванов казва, въпросът е да се махне от сайта на Дарик и пита как са го видели. В този момент звукът в залата спира.