Варненската полиция със спешен брифинг за бюста на граф Игнатиев, имало вече арестуван

0
62
Бюстът на граф Игнатиев бе съборен през нощта.

Задържан е човекът, който преди 10 месеца го заля с бяла боя

Мъжът, който заля с боя паметника на граф Игнатиев в центъра на Варна преди 10 месеца е арестуван, проверява се алибито му за предишната нощ, когато бюстът беше съборен от постамента.

Това съобщи пред журналисти днес на извънреден брифинг заместник-директорът на ОД на МВР старши комисар Атанас Михов, цитиран от „24 часа“.

Бюст-паметникът на граф Н.П. Игнатиев, който в резултат на вандалска проява бе отделен от постамента, ще бъде възстановен в най-скоро време. В момента бюстът се съхранява на сигурно място и ще остане там до възстановяване на паметника, увери Антония Йовчева, директор на дирекция „Културата и духовно развитие“.

Михов съобщи, че по случая са иззети множество записи от камерите. Чрез тях е установено лице, което около 00:30 ч. е на място, а 45 минути по-късно се оттегля по пешеходната алеята към Морската градина.

Работим усилено по случая. Веднага е сформиран екип от служители на ОД на МВР и Първо РПУ. Извършен е оглед на местопроизшествието, образувано е
досъдебно производство и е уведомена прокуратурата, посочва Михов.

Предвид студеното време, обаче, лицето на извършителя не се вижда, а разпознаването става по външни белези, каза още той.

За по-малко от една година това е второ посегателство върху бюст паметника, като предният път той беше залят с боя.

По данни на старши комисар Михов, при предходния случай, извършителят е идентифициран за часове, задържан е и е с повдигнато обвинение и предаден на съд.

Към момента същият човек е задържан в Първо РПУ до
изясняване на алибито му.