Васил Тончев: Протестните партии пак ще останат без мнозинство в новия парламент

0
395
Васил Тончев

Наблюдава се стабилизация на традиционните партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, коментира социологът

Протестните партии пак ще останат без мнозинство от 121 народни представители в новия парламент, коментира социологът от „Сова Харис“ Васил Тончев пред dir.bg.

„Почти месец преди парламентарните избори на 14 ноември се наблюдава стабилизация на традиционните партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. Причина за това е разочарованието на хората от предишните два парламента, които не можаха да излъчат мнозинство“, твърди Тончев. По думите му и след тези избори партиите на протеста пак няма да могат да формират парламентарно мнозинство, ако в него не участва някоя от партиите на статуквото.

Проучването показва твърдото намерение на 55% от избирателите да гласуват на 14 ноември, което се равнява на малко над 3 милиона души. Васил Тончев припомня, че на предишните избори на 11 юли до избирателните бюра са отишли с 200 000 по-малко гласоподаватели, което обаче тогава се е дължало на мерките, взети от служебното правителство срещу купения вот. Сега регистрираното леко повишение на интереса към изборите било заради смесения вот за парламентарни и президентски избори.

В същото време 3% от избирателите заявяват, че няма да гласуват поради факта, че трябва да го направят с машини. Проучването показва, че това са предимно възрастни хора и такива с по-ниско образование. Социологът обръща внимание на факта, че този процент се равнява на около 55 000 души, които преди въвеждането на машинния вот са упражнявали своя вот. 10,2% от всички избиратели пък смятат, че съществува реална опасност да се заразят с ковид в процеса на гласуване.

Според „Сова Харис“ фаворит на президентските избори ще бъде Румен Радев, а най-силният му съперник ще бъде проф. Анастас Герджиков. Това според Васил Тончев е двойката, която най-вероятно ще отиде на балотаж.