„Възраждане“ иска оставката на Асен Василев заради плана за еврото

0
241
Асен Василев

В обществото няма консенсус за въвеждане на чуждата валута. Не е работа на служебното правителство да взема важни за бъдещето на България решения, твърдят от партията

Политическа партия „Възраждане“ поиска оставката на финансовия министър Асен Василев в официална позиция. Поводът е подписаният от него план за въвеждане на еврото в България като основна парична единица от 1 януари 2024 г.

Напомняме, че „Възраждане“ организира през 2018 г. подписка за провеждане на национален референдум за въвеждане на еврото в страната ни и за запазването на българския лев. В подписката се подписаха 221 122 пълнолетни български граждани с избирателни права.

В българското общество няма консенсус по въпроса за въвеждането на чуждата валута. Напротив обществените нагласи за запазване на българския лев са в пъти по-големи от тези за премахването му, посочиха от „Възраждане“.

В момента служебното правителство не представлява никого освен самото себе си и президента, който го е назначил. Зад него не стои нито една партия, няма и парламент. В ситуацията, в която се намираме, не може да се взимат подобни решения, които са изключително важни за бъдещето на България, да се взимат от служебното правителство. Работа на служебното правителство е да проведе честни и почтени избори, коментират от „Възраждане“.

Поради това настояваме министър Асен Василев да си подаде оставката незабавно. „Възраждане“ днес ще внесе в Министерството на финансите писмо, с което ще поиска среща със служебния министър, за да аргументира с какви мотиви той, който представлява само и единствено себе си, обрича спестяванията, заплатите и пенсиите на милиони български граждани на неясно, несигурно и опасно бъдеще.

В случай, че не бъде предоставена възможност за незабавна среща с Асен Василев, „Възраждане“ ще организира протест с искане на оставката на министъра.