„Възраждане“ искат нов план за възстановяване

0
69
Представители на "Възраждане" обясняват позицията си.

Кабинетът „Петков“ е приел да закрие 40% от тецовете, за да купи батерии от точно определена фирма, твърдят от партията

Изготвяне на нов План за възстановяване и устойчивост поискаха от партия „Възраждане“. По-конкретно оттам настояват да отпаднат всички текстове, свързани с либерализацията на пазара.

Въпреки че този план акцентира на ковид кризата, 59% от него се занимава със закриването на ТЕЦ-овете. Ако това стане, от износител ние ще се превърнем във вносител. Само за първото полугодие „Марица изток-2“ генерира приходи от над 300 млн. лв. Ние се ангажираме да закрием това, което дава сигурност, за да вземем едни пари, които ще дойдат накуп, обясни Искра Михайлова от „Възраждане“ на брифинг в парламента.

Предстои да видим как ще реагират другите парламентарни групи, защото вчера бе изразено мнението, че това наистина е така, но само ние гласувахме против забързването на работата по този план. Освен енергийната зависимост ние може да създадем една катастрофа, свързана с работните места, обясни още Михайлова.

В плана ясно българското правителство е приело излизането ни на либерализирания пазар на електроенергия. Когато чуете някой да ви обяснява, че това не е така, можете да видите в плана разписаните ангажименти. Трябва да е ясно на всички, че това ще доведе до голямо вдигане на цените на тока. Когато ние от „Възраждане“ обясняваме, че искаме предоговаряне на членството ни в ЕС, ние искаме точно това. Те са се съгласили за закриване на 40% от тецовете. С една-единствена цел – да може тези, които управляваха допреди няколко месеца, да купят батерии от точно определена фирма, която беше консултант по изготвянето на плана. Приемането на този план ще доведе или до режим на тока, или до внасянето му, каза зам.-председателят на партията Цончо Ганев.

От партията на Костадин Костадинов обясниха, че вече са внесли законопроект с исканията си и очакват той да бъде гласуван до десет дни.

Затова внасяме този законопроект, защото всички трябва да сме патриоти. Разчитаме в най-кратки срокове този законопроект да бъде приет в зала. Иначе това би било национално предателство, защото сме пред енергийна криза. Ние сме крупен износител на електроенергия и оттам идват средствата за компенсиране на бизнеса, каза още Ганев.