Велизар Шаламанов: Путин се готви за касапница в Европа

0
343
Велизар Шаламанов Снимки: БТВ

Опитва се да пречупи украинците с жестокост и военни престъпления, казва бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов

Тази среща е продиктувана от желанието на президента Зеленски да се спре обстрелването на украинските градове. Това бяха основните искания на украинската делегация. От руска страна има ултимативни искания, които са в противоречие с международните договори и правилата, по които се води война. Това заяви бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов във видеовръзка за БНТ.

Според него ЕС е отговорен да засили всякакъв вид помощ за Украйна, включително военна: “Нека не стигаме до ситуация, в която конфликт в Европа да трябва да се решава с подкрепата на САЩ”. По думите му България трябва да оказва подкрепа в рамките на европейската.

“Руската армия не притежава необходимия капацитет за високоточни удари. Путин се опитва да пречупи украинците с жестокост и военни престъпления. Решаващо е ЕС да добави безрезервна подкрепа – икономическа, политическа и военна. Виждаме, че Полша е ангажирана с успеха на украинската съпротива”, каза Шаламанов.

По думите му що се касае до ядрен конфликт ключова е позицията на Китай: “Ядрената опция може да бъде решена единствено с дипломатически средства. Путин иска да отклони вниманието. Той се готви за касапница в Европа и тя трябва да бъде предотвратена от ЕС”.

Според него смяната на Янев е дисциплинираща и ще доведе до позитивни промени.