Вместо да кремира мъртвец, задържаният погребален агент го заровил, но изпратил урна с прах на близките

0
120
Снимка: архив

Платили му 1000 лв. Обвиняем е за измама. Открити са 7 заровени тела край Банкя

Вече е установена самоличността на един от починалите и са разпитани негови роднини, стана ясно на брифинг на Софийската градска прокуратура (СГП) и СДВР за незаконните погребения край Банкя.

Вчера е бил задържан мъж за измама, делото е под надзора на СГП и разследването се извършва от СДВР. Извършен е оглед, при който първоначално се установяват в плитък гроб останки на трима души, а отдолу – на още четирима, заяви Десислава Петрова от СГП.

Няма данни за насилствено причинена смърт. Близките на единия от погребаните платили на обвиняемия 1000 лева за извършване на кремация на останките, а те дори получили урна с прах, стана ясно още от брифинга. Те не са имали информация дали действително е извършена кремация на техния баща.

Обвиняемият не се признава за виновен, твърди, че е станала грешка. Всички възможни версии ще бъдат проверявани. Изнясняват се обстоятелствата, както и идентификацията на останалите тела.

Според обвинението подобно дело е прецедент, заради това е взето под специален надзор от Апелативната прокуратура.

Преди да стане обвиняем, заподозреният е загатнал, че има още тела, но след като е привлечен като обвиняем, той не преповтаря думите си.

От СДВР уточниха, че районът е отцепен и при разравянето на общо две места в същата местност са намерени човешките останки. Три от труповете са от женски пол, а четири – от мъжки. До този момент експертите казват, че няма данни за насилствена смърт, но не може да се каже напълно категорично все още поради напредналия стадий на трупно разложение. Предстоят да се назначат токсикологични експертизи.

Починалият мъж, който е установен, е възрастен, не поддържа връзка със синовете си. Живял в град Банкя под наем, починал е в болнично заведение, но неговите двама синове са били уведомени и са превели парите към съответната фирма, която да извърши кремацията. Те са получили след месец урна, която са положили в земята.

Тленните останки са намерени в село Клисура, близо до град Банкя, около старо гробище, който не е действащо.

Има първоначални данни, че има още тленни останки, но разследващите не се ангажират с конкретно число.