Водолаз: Акцията на правителството по спасяването на заседналия кораб е неуспешна, защото е закъсняла

0
166
Заседналият край Камен бряг кораб

Ситуацията не е усложнена до такава степен, че да се изисква някакъв специален ресурс, заяви Димитър Франгов

„Акцията по спасяването на кораба е неуспешна, защото е закъсняла. Не мисля, че избраха най-правилния момент да се опитат да дръпнат кораба“, това заяви пред БТВ Димитър Франгов – водолаз от Българска федерация по подводни спортове.

„Към 25 септември, когато Найден Недев направи кадрите и това беше първото гмуркане на хора около кораба, се видя, че плавателният съд е някъде метър над дъното с изключение на предната част, която се е заклещила в скалите. Аз видях същото нещо, когато се гмурнах същия ден“, обясни водолазът.

„При второто ми гмуркане на 26-и следобед около кораба видях, че вече ролевата част е легнала долу на пясъка, което затрудни изтеглянето“, добавя Димитър Франгов.

Според него ситуация не е усложнена до такава степен, че да се изисква някакъв специален ресурс.

„Струва ми се, че първите дни от случката институциите доста се забавиха – първо с информация, и второ с реакция. В момента по никакъв начин не може да се направи каквато и да е акция. Единствено се молим североизтокът да стане повече изток и вълните да станат още по-големи“, посочи водолазът.

По думите му няма голям риск за кораба, тъй като кармата му е обърната по посока на вълните, което е твърде малка площ, за да бъде изместен.

Морето днес е много бурно. Вълните достигат до 2 м, това не позволява да се направи опит за изтегляне на кораба, заседнал край Камен бряг, както и за разтоварване на товара му.