Всичките шестима представители на съдиите във ВСС са от провинцията

0
122
Снимка: архив

64,22 % от магистратите са гласували

Вчера бяха избрани шестимата представители на съдиите в Съдийската колегия на следващия Висш съдебен съвет. Нито един от тях не е от софийско съдилище.

Това са Мария Терзийска – заместник-председател на Варненския окръжен съд, Явор Колев – председател на Административния съд в Пловдив, Миглена Тянкова – председател на Окръжен съд -Хасково, Васил Петков – председател на Окръжен съд – Ямбол, Даниела Александрова – заместник.-председател на Софийския районен съд и Младен Димитров – председател на Районния съд във Велико Търново.

В събота нито един от 15-те кандидати не успя да събере необходимата подкрепа от минимум половината от гласувалите магистрати и това наложи второ гласуване вчера. Регистрираната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите достигна 64,22 % или гласували 1411 съдии от общо 2197.

Точно в 18.00 часа започна преброяването на хартиените бюлетини, които бяха добавени към резултатите от електронното гласуване и над три часа по-късно бяха обявени окончателните резултати.

Тъй като изискването – за да бъде избран, кандидатът да е получил подкрепата на повече от половината гласувалите съдии, на балотажа не важи, днес станаха ясно първите шестима членове на Съдийската колегия.

Следващите две съботи – отново в пряк избор, прокурорите ще определят своите представители в Прокурорската колегия на новия Висш съдебен съвет. Първият й член вече е известен – това е избраният от Общото събрание на следователите Петко Петков.