ВСС образува дисциплинарка срещу зам. главния прокурор Пламена Цветанова

0
442
Пламена Цветанова

Тя заявява, че ще предприеме мерки, за да защити правата си

Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу заместник главния прокурор Пламена Цветанова.

Предложението за това е направено с мотив нарушение на етичния кодекс на магистратите. Самата Цветанова е изпратила писмо до колегията, с което иска да се запознае с мотивите на правосъдния министър, който предлага дисциплинарката, предаде БТА.

Според Цветанова изложените твърдения засягат не само личния й авторитет и професионално достойнство, но и авторитета на прокуратурата като цяло. Тя заявява, че ще предприеме мерки, за да защити правата си в рамките на образувано дисциплинарно производство, а след приключването му – и по съдебен ред.

Прокурорската колегия върна на правосъдния министър Надежда Йорданова искането на предшественика ѝ Иван Демерджиев да бъде образувано дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев.

Аргументите на Демерджиев бяха свързани с двукратния отказ на Иван Гешев и Пламена Цветанова да му предоставят информация за системата за случайно разпределение на делата в държавното обвинение.

Според члена на Висшия съдебен съвет Огнян Дамянов прокурорската колегия не е компетентна да санкционира обвинител номер едно:

„Министърът на правосъдието, както чуваме и виждаме, също е доста ентусиазиран за внасяне на различни дисциплинарни предложения по отношение на главния прокурор. Единственото, което можем да направим, е да върнем този изначално негоден за нищо документ, да може да го конкретизира, да сезира компетентния орган – пленума на ВСС“.

На същото заседание бе гласувано да започнат дисциплинарни производства и срещу тримата прокурори, работили по казуса „Осемте джуджета“. Решението на кадровиците касае Димитър Петров от Специализираната прокуратура, Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в спецпрокуратурата.

Преди около месец стана ясно, че министърът на правосъдието е предложил на прокурорската колегия на ВСС да образува дисциплинарни производства срещу тримата прокурори.