ВСС отложи разглеждането на предложението за отстраняване на Гешев

0
111
Съдебната палата в София

Гешев за пореден път призова за публичен дебат Христо Иванов и Надежда Йорданова

Пленумът на ВСС отложи разглеждането по същество на предложението за отстраняване на главния прокурор. До 4 май правосъдният министър Надежда Йорданова трябва да отстрани пропуските в искането за предрочното прекратяване на мандата му, направени от нейния предшественик Янаки Стоилов. Причината е, че ВАС задължи кадровиците да разгледат и това искане.

На 4 май ще стане ясно дали искането на бившия служебен министър отговаря на правилата, приети от ВСС и дали двете искания – на Йорданова и Стоилов, могат да бъдат обединени.

„В правилата е допусната такава възможност. Конкретната трудност е, че двете производства се намират в различен етап”, обясни правосъдният министър.

„В името на българската държавност се надявам министърът на правосъдието, вместо да обикаля телевизионните студия и най-вероятно да заявява неверни твърдения с откровено политически характер, които уронват престижа на съдебната власт и по този начин засягат всеки един български гражданин, да заяви твърденията си в Пленума на ВСС, а не да мълчи”, каза Гешев.

За пореден път главният прокурор нарече искането „просто нищо“. И отново призова за публичен дебат с министър Надежда Йорданова, както и с председателя на „Да, България“ Христо Иванов.

От своя страна Йорданова каза, че е готова за дебат.