Задържаха руснак и литовци, крали части и документи от „Арсенал“

0
93
Снимка: Kazanlak.com

Тримата са били назначени на трудов договор в оръжейницата

Тричленно семейство с чуждо гражданство: майка, баща и синът им са задържани на ГКПП Кулата при опит да напуснат страната с откраднати части от спецпродукцията на казанлъшката оръжейница „Арсенал“. Акцията е след подаден сигнал на 3 октомври за липса на документация с чувствителен за фирмата характер.

Задържаните 24-годишен литовски гражданин, 59-годишната му майка литовка и 60-годишният татко, който е руски поданик, са били назначени на трудови договори в дружеството и са заемали отговорни позиции.

Дейността им е била свързана с въвеждането на иновативни технологии, обезпечаващи специално производство.

Тримата чужденци са били в неплатен отпуск до 17 септември, след което не са се явили на работа. Установено е, че са се придвижвали с леки автомобили, от справката за задграничните им пътувания станало ясно, че за последно са влезли в България на 2 октомври и след като са били в Казанлък, са поели обратно към границата.

С цел предотвратяване напускането им от страната до Кулата е било изпратено искане за щателна проверка. Автомобилите на семейството са били засечени на 5 октомври и пътуващите в тях са били задържани.