Зам.-шефът на следствието: Премиерът Петков да подаде сигнал срещу 20-имата, отговорни за корупцията в страната

0
730
Ясен Тодоров

Главният прокурор няма властта, която му е приписвана, твърди Ясен Тодоров

Управляващото мнозинство излиза с призив за съдебна реформа. Аз очаквах да изготвят пакет от законопроекти, в които да се види тяхното кардинално виждане за съдебна реформа. Съдебна реформа означава да се направи анализ в четири направления – наказателно, търговско, гражданско и административно. Във всяко едно има проблеми, заяви Ясен Тодоров, заместник-директор на Националната следствена служба, в студиото на сутрешния блок на БТВ.

Според него размерите на наказанията не са най-важната част на съдебната реформа.

“Доколко са ефективни специализираните съд и прокуратура може да се спори. Оценките са положителни в докладите на ЕС. Много добри са отзивите в Eurojust”, посочи Тодоров.

Той съобщи, че над 95% са внесените в съда обвинителни актове, но “обществото се вглежда в няколко знакови дела”.

Тодоров коментира думите на премиера, че около 20 души са отговорни за корупцията в страната: “Нормално е да подаде сигнал. Прокуратурата, ако има достатъчно данни, ще образува производства срещу тях. Другото е политическо говорене”.

По думите му оставката на главния прокурор вълнува 4% от населението, ако се гледат социологическите данни.

“В момента главният прокурор е на върха на пирамидата административни ръководители. Той няма такава власт каквато му е приписвана. Главният прокурор беше призоваван да се яви в парламента и се яви”, каза Тодоров.

“В момента ВСС може с 2/3 да освободи главния прокурор, както и председателя на ВАС и ВКС”, добави още.