Започва строителството на терминала за втечнен газ край Александруполис

0
66
Снимка: Pixabay

Той е с капацитет над 6 млрд. куб. метра годишно

На официална церемония днес ще бъде даден старт на строителството на терминала за втечнен газ край гръцкия град Александруполис. На първата копка ще присъстват председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, премиерите на България, Северна Македония и президентът на Сърбия Александър Вучич. Домакин на събитието ще е министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

Терминалът при Александруполис е плаващо съоръжение за съхранение и регазификация с капацитет над 6 млрд. куб. метра годишно и 170 000 куб. м газ за съхранение. Държавната ни компания „Булгаргаз“ е резервирала капацитет от 500 млн. куб. м. годишно. Посредством новото съоръжение се очаква Европа да получава втечнен газ от нови източници, сред които САЩ и Катар. В резултат на енергийната криза, свързана с войната в Украйна, се очерта стратегическото значение на проекта за региона и Европа като цяло.

Нашата страна очаква още завършването през юни на интерконектора ни с Гърция, тъй като до есента по него може да получим в пълен обем и договорения още през 2006 г. 1 млрд. куб. м. азерски природен газ годишно.

За момента газът от Азърбайджан се търгува по-евтино от руския, като правителството разчита поради разликата в цената сметките за парно у нас през следващата зима да са съизмерими с тези, които плащаме този отоплителен сезон.