Зърнопроизводители излязоха на национален протест

0
23
Снимка: рixabay

Те недоволстват срещу „безконтролния внос на зърно от Украйна”

Зърнопроизводители от цялата страна излизат на национален протест. Те недоволстват срещу „безконтролния внос на зърно от Украйна”.  Очакват се шествия със земеделска техника на много места в страната, основно Бургас, Добрич и Ямбол.

Производителите настояват да се знае къде се съхранява украинското зърно и най-вече то да не бъде смесвано с българската продукция. Протестът ще е насочен и срещу високите цени на торовете, с които се обработва почвата.

Асоциацията на зърнопроизводителите е обединила 12 членки на Европейския съюз под обща декларация, която ще бъде внесена на 15-и септември на неформален съвет на министрите на земеделието от ЕС. Тежкотоварна техника ще се движи около Карнобат, така че вероятно движението ще е затруднено.

Според Теодор Иванов има подозрения, че украинското зърно се внася със занижен фитосанитарен контрол. „Искаме българското зърно да бъде разделено от украинското“, заяви той

По думите на Николай Киров, председател на зърнопроизводителите в Бургас, българският слънчоглед не се изкупува, а складовете са пълни с украински. „Колегите от Украйна, притиснати от кризата, продават под себестойност“, твърди той.

За Красимир Пейчев от Карнобат украинците не произвеждат продукция, отговаряща на европейските стандарти. А основният фактор за по-доброто изкупуване на украинското зърно е по-ниската цена. Зърнопроизводителят Симеон Стойков се надява българската продукция да стане конкурентна.

В Монтана зърнопроизводители също се събраха на протест. Колона от земеделска техника ще премине по едни от главните булеварди в града.

„Основно исканията са да се спре вноса на украинско зърно, което трябваше да премине транзитно през страната, а не да застоява тук“, подчерта Веселка Василева, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в региона.