Защо олигархичното задкулисие спонсорира ПП/ДБ

0
4037
Снимка: Трибюн

Българският бизнес-хищник има особен афинитет към глупостта и меркантилността на хората

Калина Андролова Снимка: фейсбук

Калина Андролова, фейсбук

Страшни числа, голям зор! Залагането на олигарсите на ПП-тата е мащабно. Сега им се е паднало да навигират алчни и глупави хора. Що да не разсипят държавата. ПП могат да направят (и направиха) неща, които никой здравомислещ политик не би си позволил. Въпреки всичко една торба заблудени и невежи избиратели гласуваха за ефекта „Дънинг-Крюгер“ в българската политика, който се олицетворява изключително наситено от тройката лидери на ПП – Асен, Кирил и Лена.

Когнитивното изкривяване се състои в това, че неграмотните за съответния пост и занимание надценяват възможностите си (в случая за властта и държавното управление). Парадоксът е, че такива хора са шокиращо самоуверени и наистина са убедени в своята компетентност. Да, всеки е невеж в някаква област. Но да не схващаш, че си невеж във въпросната област и да трансформираш самочувствието си от битовите си успехи в други области, включително и от сексуалния си микросвят, е сложна форма на посредственост.

Българската олигархия, българският бизнес-хищник има особен афинитет към глупостта и меркантилността на хората. Българската олигархия не се е изградила от ресурси, свързани с умността и знанието (както в развития свят). Българската олигархия е изградена от употребата на глупостта. Затова тя създава, отглежда, експлоатира и спонсорира глупостта! Виждаме това дори в елементарната графика по-долу, колко пари са раздадени за медийно присъствие.

Няма нищо особено в това, че българските богаташи спонсорират предимно ПП/ДБ. Те навигират глупостта им, могат да извлекат от глупостта им предимства. Това е всичко. Както неведнъж съм подчертавала. Една държава се изгражда от нейните елити. Нашите боклучливи елити от илитерати произвеждат това – невежи псевдополитици, клоунски изпълнения, безродни държавни решения, оглушителни наглеци. Защото само некомпетентност от сорта на ПП-тата може да е толкова оглушителна, грандиозна, с балони, с шампанско, с гръм от фанфари. Само ПП са способни да празнуват разрушаването на държавата. Държавата беше превърната в гуляй на дилетантщината, във весели хрумвания, меморандуми и договорки на аферисти, които считат себе си за гении.

Тези бяха толкова бързо изчислени от олигархията, че светкавично им беше предложено това, на което реагират – пари. За да продадат златните зъби на държавата. Грабежът беше оправдан с различни аргументи – диверсификация, технологичен напредък, инфлация отвън, войната в Украйна и пр. А всъщност въпреки гръмките словесни опаковки за глупавия народ, грабежът си беше издояване на управленската глупост и некадърността на Радев, употреба на мошеническата алчност и когнитивното изкривяване „Дънинг-Крюгер“ на ПП-тата от страна на олигархичното задкулисие. Профанизацията предостави писта за грабежи. И олигархията ще продължи да инвестира в тази писта за грабежи. Както казах по-горе, инвестиция в глупостта. Дори България да се спомине.