Защо секретарката Надя блокира процедурата за отстраняване на Гешев

0
780
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова обжалва пред Върховния административен съд отказа на ВСС да разгледа всичките й основания в искането за предсрочното освобождаване на Гешев

Знае ли бившата секретарка на Христо Иванов и настоящ министър на правосъдието какво иска – отстраняването от поста на Гешев или бетонирането му.

Надежда Йорданова обжалва пред Върховния административен съд отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа всички случаи, които тя сочи в искането за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Тя не е съгласна, че са отхвърлени четири (три частично и едно напълно) от нейните така наречени „основания“.

„На практика с това Йорданова блокира процедурата за предсрочно освобождаване на Гешев, която тя самата започна. Целта ѝ е ясна – да чака до есента избора на нов състав на ВСС“, коментира „Труд“, позовавайки се на източник, запознат с работата на съвета.

Той обясни, че няма как на 4 май Пленумът на ВСС да започне разглеждане по същество на искането на Йорданова, тъй като то е обект на висящо дело във ВАС.

На същото заседание ще трябва да се реши и как да се подходи с искането на Янаки Стоилов за отстраняване на Гешев, което е от миналото лято, основно е на вестникарски изрезки и бе добавено към искането на министърката от „Да, България“.

Във вчерашната жалба до ВАС на Йорданова, която е бивша секретарка на Христо Иванов, се набива на очи една повтаряна вече100 пъти от нея фактическа грешка – че искането за имунитета на Елена Йончева до Европейския парламент е на Гешев. А факт е, че това искане е изпратено от предишния главен прокурор Сотир Цацаров