Зеленски: Преговорите с Русия продължават, но засега са думи без конкретика

0
19
Володимир Зеленски

Свободата трябва да бъде въоръжена не по-зле от тиранията, смята той

Преговорите с Русия продължават, но засега са само „думи без конкретика”, коментира президентът на Украйна Володимир Зеленски. За предполагаемото изтегляне на руските сили от Киев и Чернигов той каза: „Знаем, че това не е изтегляне, а последиците от изтласкването. Но също така виждаме, че Русия сега концентрира силите си за нови удари в Донбас и ние се подготвяме за това”, обясни украинският президент.

Той благодари на Белия дом за обещанието за допълнителна директна помощ в размер на 500 млн. долара, но заяви, че с президента на САЩ Джо Байдън са се разбрали, че Украйна се нуждае от повече средства, за да се противопостави на руската инвазия, съобщи Асошиейтед прес.

„Ако наистина се борим заедно за свобода и в защита на демокрацията, тогава имаме право да поискаме помощ в този труден преломен момент”, каза Зеленски в нощното си видеообръщение към нацията. „Танкове, самолети, артилерийски системи. Свободата трябва да бъде въоръжена не по-зле от тиранията”, добавя той.

Преди обявената вчера помощ от 500 млн. долара администрацията на Байдън беше изпратила на Украйна около 2 млрд. долара хуманитарна помощ и помощ за сигурност от началото на войната миналия месец. Всичко това е част от 13,6 млрд. долара, които Конгресът одобри по-рано този месец за Украйна като част от по-широк законопроект за разходите.