Жан Виденов обяви кой влиза в партията му, Таско Ерменков отрече да напуска БСП

0
279
Жан Виденов Снимка: Марица

В инициативния комитет на „Лява алтернатива“ са Мими Виткова, Румен Биков, Дончо Конакчиев, Станислав Станилов

Новата партия, с която бившият премиер на БСП Жан Виденов се завръща в политиката – „Лява алтернатива“, обяви целите си и още известни имена, които влизат в нея, съобщи dir.bg. Формацията, която направи заявка да се яви на предсрочните избори на 11 юли, ще бъде структурирана след 11 юни, когато официално ще бъде избран и неин лидер.

Сред имената, които ще влязат в движението, беше и това на Таско Ерменков от БСП. Представен като „бивш работник във ВТО „Трансимпекс“ и секретар в генералното консулство на България в Западен Берлин, ръководител на големи държавни проекти със Световната банка и на новата Агенция по енергийна ефективност. Многократно избиран за депутат – изтъкнат експерт по енергийна дипломация и сигурност.

Малко след оповестяването на информацията, Таско Ерменков реагира със статус във Фейсбук.

„По повод включването на името ми сред подписалите предизборния апел на така наречената „Лява алтернатива“ съм длъжен да заявя: Не съм давал съгласие за моя подпис под този апел. Виденов ми се обади и ми каза, че има такъв апел. Изразих уважение към съдържанието, но не съм давал съгласие за включването ми сред авторите. Заявих, че нямам намерение да напускам партията, на която съм член от 1983 година. Надявам се това недоразумение да е плод на техническа грешка.“

В предизборния си апел от „Лява алтернатива заявяват“: „След три десетилетия перестроечни злоупотреби с Конституцията от 1991 г., страната ни отново е пред избор, отново е на кръстопът. И след последните безплодни избори България отчаяно се нуждае от алтернатива на компрадорско-олигархичният модел, наложил се в крайна сметка у нас.“

Съмишлениците на Виденов са също „срещу преднамереното ни въвличане в конфликт с традиционните ни приятели – руси, сърби, гърци и румънци; срещу налаганата ни от Запада (под маската на „колективната сигурност в Европа“) „военно-идеологическа русофобия“.

В съобщението са изредени имената на 32 души от Инициативния комитет на формацията. В него правят впечатление бившият министър на здравеопазването Мими Виткова, бившият министър на индустрията в правителството „Беров“ Румен Биков, Дончо Конакчиев – бивш вицепремиер в правителството на Виденов, бившия депутат от „Атака“ Станислав Станилов, както и Петя Паликрушева – съучредител и настоящ ръководител на Движение „Че Гевара“, автор в прокремълския сайт „НюзФронт“.

На първо място в списъка е Иван Атанасов от Асеновград, сочен за инициатор. Той е представен като последен ръководител на младежката организация на БКП, депутат от 1994 до 1998 г. В момента бил ръководител на фирми за луксозен международен туризъм и спорт.