Жегата е непоносима: Минеков плаши сам себе си с уволнение, може да се изпуснат 80 млн. лева за културата

0
455
Велислав Минеков Снимка: фейсбук

Призовава членовете на УС на фонд „Култура“, чийто председател е, или да изберат директор или да си подадат оставките

Заплетен казус в сектор „Култура“. Ресорният министър в служебния кабинет Велислав Минеков се обърна сам към себе си, съобщава Tribune.bg.

На сайта на ведомството е публикуван призив на министъра към УС на Национален фонд „Култура (НФК) да назначи на нов директор фонда и да стартира реформа /бел. ред. – председател на УС е проф. Велислав Минеков/.

От текста на документа става ясно, че в Министерството на културата е получена петиция с искания за назначаване на директор, защото в противен случай страната ни е застрашена да загуби 79 693 000 лв. от Националния план за възстановяване и развитие на България.

Сумата е предвидена изцяло за сектор „Култура“, но може да не бъде получена, защото на 23.06.2021 г. НФК е приел оставката на изпълнителния директор Борислав Геронтиев, но все още на негово място не е избран нов. В съобщението се посочва, че са били проведени три заседания, но нов изпълнителен директор – няма.

Една от основните цели на новия ръководител ще е да защити пред МС даден сегмент от Плана за възстановяване и развитие, ако се приеме за рисков, защото може да бъден изваден и да не бъде финансиран.

Краят на призива гласи следното: В тази връзка Министерството на културата очаква от НФК спешни и адекватни действия в интерес на България и на българската култура. Т.е. Минеков очаква Минеков да си свърши работата, за да не остане сектор „Култура“ без финансиране за близо 80 млн.лв.

В публикуваната петиция, която министерството цитира, се настоява всеки един от членовете на Управителния съвет да си припомни, че представлява интересите на българските артисти и българската култура и да действа в съответствие с тази отговорност или да напусне незабавно поста си. Тези думи предизвикват нов сериозен въпрос: Ще поиска ли министър Велислав Минеков оставката на председателят на УС на НФК Велислав Минеков?