Жеги и летни бури до средата на юли

0
36
СНИМКА: Pixabay

Очакват се от 25 до 33 градуса в началото на месеца

В следващите 2 седмици времето ще запази летния си характер – температурите ще са близки до сезонните, ще се редуват топли и слънчеви периоди с преминаване на студени фронтове, които ще създават условия за летни гръмотевични валежи.

Първата пълна седмица на юли ще започне със слънчево време над почти цялата страна. В понеделник повече облаци с краткотрайни следобедни гръмотевични валежи ще има в крайните източни райони и тук-там по планините в Южна България – Родопите, Странджа и Сакар. Във вторник тези смущения ще се ограничат най-вече в планинските масиви. Дневните температури – от 25 до към 32-33 градуса, във вторник малко по-високи в отделни традиционно топли точки на страната, съобщава Нова тв.

От сряда до края на седмицата страната ни ще е под влиянието на преминаващ студен атмосферен фронт. В първите дни локални следобедните валежи с гръмотевични бури ще се развиват на повече места в Западна и Централна България. Към края на седмицата смущението ще обхване и източните части на страната. Ще има повишен риск от градушки. Дневните температури ще са летни – в интервала 27–32 градуса, като ще се понижат с 3-4 градуса в края на седмицата и началото на следващата.

Ако се запазят текущите прогнози, в периода 10-15 юли времето ще е по-стабилно – преоблаващите въздушни маси ще са горещи, средиземноморски. Смущенията ще са минимални, а дневните температури – с потенциал да достигнат интервала 30-35 градуса.

В дните около средата на юли ще нахлуе по-студен въздух, с който ще има предпоставки за следобедни летни гръмотевични валежи с риск от градушки.

По черноморското крайбрежие до средата на юли температурите с леки колебания ще се запазят около 30 градуса. Потенциал за краткотрайни летни превалявания с гръмотевици има в понеделник (3 юли), след това – в периода 7-10 юли. Вълнението се очертава да е по-силно в предстоящия уикенд 8 и 9 юли.