Журналистът Христо Христов до Васил Терзиев: Ще дадете ли достъп до документите на вашите близки в архива на Държавна сигурност?

0
1362
Христо Христов

Молбата към Вас е продиктувана и от Вашата убеденост, че не се притеснявате от действия на Ваши близки в миналото

Журналистът Христо Христов, който от години се занимава с комунистическите престъпления и Държавна сигурност, изпрати отворено писмо до кандидата на ПП-ДБ за столичен кмет Васил Терзиев. Както стана ясно дядото, бащата и братът на дядото на Терзиев са кадрови офицери от Държавна сигурност. В писмото Христов настоява Терзиев да даде достъп до документите в архивите на ДС за неговите близки. Ето какво пише в писмото:

До

Васил Терзиев,

Кандидат за кмет

На гр. София

Отворено писмо

Уважаеми г-н Терзиев,

Обръщам се към Вас с молба да дадете съгласие за запознаване с документите в архива на Държавна сигурност за Вашите баща и дядо, които са служили в нейните структури като щатни служители.

Достъпът до тези архивни документи на ДС е продиктуван от големия обществен интерес, предизвикан от връзката на Вашите близки с тоталитарния комунистически режим след издигане на кандидатурата Ви за кмет на гр. София на предстоящите местни избори през тази есен.

По Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия представителите на медиите и изследователите не можем да получим достъп до подобни архивни документи без съгласието на преките наследници.

Това е и причината да се обърна към Вас като наследник, а използвам формата на открито писмо, тъй като нямам достъп до Вас и не разполагам с Ваши контакти.

Молбата към Вас е продиктувана и от Вашата убеденост, че не се притеснявате от действия на Ваши близки в миналото, която изразихте публично в интервю по NOVA телевизия на 28 юни 2023 г.

Убеден съм, че и други представители на медиите със сигурност ще проявяват интерес към въпросните документи и достъпът до тях е най-добрия начин да се отговори на този интерес.

С УВАЖЕНИЕ:

Христо Христов,

журналист и основател

на специализирания сайт desebg.com