ВАС окончателно отмени промените в плана за „Пирин“

Според Валери Симеонов решението е взето под натиск

0
48
пирин
Решението на ВАС е окончателно.

Магистратите са категорични, че допустим е единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка

13 месеца след решението на Министерския съвет, с което беше променен Планът за управление на Национален парк „Пирин“, петчленен състав на Върховния административен съд го отмени окончателно заради нарушени разпоредби от българското и международното право. Това съобщи БНР.

Промените бяха приети в края на 2017 година и доведоха до протести на природозащитници.

Протестите бяха заради съмнения, че промените отварят пътя за изграждането на нова кабинкова линия в защитената зона. Ключов момент в решението на ВАС е тълкуването на текста от Закона за защитените територии, забраняващ строителството в националните паркове, освен на заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за управлението на парка. Магистратите са категорични, че допустим е единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка. И понеже измененията на плана за управление на парк „Пирин“ попадат в обхвата на няколко закона, според върховните съдии, министърът на околната среда е бил длъжен да извърши екологична оценка.

Върховните съдии приемат, че одобрените от кабинета промени предвиждат промяната на предназначението на големи площи от националния парк и включването им в зоната за туризъм и зоната на сградите и съоръженията, което те смятат, че означава прекратяване на възможността тези площи да бъдат използвани пълноценно за опазване на биоразнообразието.

Отхвърлянето от Върховния административен съд на промените в плана на Национален парк „Пирин“ предизвика коментар на бившия вицепремиер и депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов. Той намекна, че въпросното решение е било взето под натиск.

„Трагичен ден за българската икономика и туризъм. Имам съмнение, че е станало под натиск, само това ще ви кажа“, заяви Симеонов.

Природозащитниците приветстваха решението на Върховния административен съд пред БНР. Андрей Ковачев от сдружение „За да остане природа в България“ изтъкна, че констатираните от магистратите нарушения, са сред основните мотиви, станали причина за поредицата от протести, организирани от еколозите през изминалата година: