Делян Добрев остава депутат

Той отрече ГЕРБ да са бламирали премиера Борисов

0
122
оставка
Делян Добрев

С две гласувания парламентът не прие оставката му

 Народното събрание не прие оставката на депутата Делян Добрев. Депутатите гласуваха два пъти, но гласовете „за“ оставката му не достигнаха.

Колегите ме поставиха в много тежка ситуация, коментира пред медиите в НС Делян Добрев след отхвърлената му оставка. Сега той ще говори отново с ПГ на ГЕРБ, за да е сигурен, че ако подаде отново оставка, този път ще я гласуват.

Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не бил бламиран. Иначе Добрев не се е отказал по най-бързия начин да съди Елена Йончева и всички, които са го наклеветили.

А за ситуацията в Хасково, общинарите на ГЕРБ щели да гласуват в полза на града. Ние сме отбор, с този депутатите от ГЕРБ отказали да го освободят от депутатското кресло, коментира Делян Добрев.

Два пъти Народното събрание гласува оставката на депутата. Самият Делян Добрев излезе след първото гласуване, поиска процедура по прегласуване и помоли колегите от БСП да бъдат по-активни и да гласуват, въпреки че самият бил наясно, че съпартийците му няма да приемат оставката му.
Делян Добрев посочи отново, че той действително иска да подаде оставка.

От 215 гласували – „за“ оставката гласуваха 97 депутати, „против“ бяха 99, а 19 гласуваха „въздържал се“. Така с резултатите от прегласуването на оставката Делян Добрев остава в парламента.

При първото гласуване по партии от ГЕРБ гласуваха 90 – един „за“ , 88 – „против“, 1 – „въздържал се“.

От „БСП за България“ – 77 гласа бяха „за“, а Обединените патриоти – от 20 гласували, петима – бяха „против“, а 15 се въздържаха, ДПС – 20 гласа „за“, „Воля“ – осем гласували – един „против“ и седем „въздържал се“. От независимите депутите един гласува против.

По-рано днес, по време на извънредна пресконференция в Евксиноград, премиерът Борисов заяви, че е разговарял с Добрев. По време на разговора между двамата депутатът казал на премиера, че ако парламентът не приеме оставката му, той ще я входира отново.

Оставката на Добрев стана повод за ожесточен дебат в пленарната зала.

В защита на Добрев пръв излезе Спас Гърневски, който призова Добрев да не се хваща на „ниски комунистически уловки“. „Ти си нужен на този парламент, ти си нужен на България, не скачай от борда на този кораб, защото ако скочиш, червените акули ще те изядат във въздуха“, допълни Гърневски.

Самият Добрев обясни, че срещу никого не е казал лоша дума, защото искал да прави политика. А замерването с компромати в парламента нямало да му липсва.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов също горещо защити Добрев и припомни 2013 г., когато в предизборния период тогавашният лидер на БСП е внесъл сигнал срещу него за подслушването. Цветанов заяви, че няма да допусне Делян Добрев да премине през същото нещо.

ДПС прие оставката на Делян Добрев.

Депутатът Йордан Цонев заяви, че подаването на оставка е наистина един морален акт. Той оцени качествата на Делян Добрев. Избирателите обаче не харесвали в политиците шуробаджанащината.

„Воля“ не подкрепят оставката на Делян Добрев, стана ясно от думите на лидера Веселин Марешки. Не Делян Добрев е лицето на шуробаджанащината в България според него. „Воля“ обаче щяла да поиска и подкрепи закон за осветляването на шуробаджанашките връзки на хората във властта.