Заплахи, извинения и гняв след атака на управляващи към водещ от Нова телевизия

И Валери Симеонов заплаши водещия по Нова

0
125
нова телевизия
"Дуелът" между Виктор Николаев и Антон Тодоров. СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

ГЕРБ се разграничи от нападките на Антон Тодоров към Виктор Николаев

Страхотен скандал избухна днес по време на живото предаване на «Здравей България» по Нова телевизия.

Депутат от ГЕРБ и вицепремиер „обясниха” на водещия на сутрешния блок Виктор Николаев как може да му се спретне „Викторгейт”, как с въпросите си клати държавата и как колежката му Анна Цолова вече я няма, така че да внимава с думите, които използва, за да не му „изядат хляба”, а също и за какви въпроси „се уволнява”. Последва гневна реакция в социалните мрежи и протест от страна на телевизията и журналистически организации.

ГЕРБ пък от своя страна се разгранииха от Антон Тодоров и се извиниха на Николаев.

Депутатът Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов гостуваха в „Здравей, България” по „Нова телевизия” един след друг – малко след 7 и малко след 8 ч.

С Тодоров Виктор Николаев обсъждаше сделката за новите самолети за армията ни:

Антон Тодоров: Той (президентът Румен Радев) я приключва за месец и половина – два и кого избира служебното правителство на Радев? „Грипен” избира. Аре сега вие сметнете едно плюс едно прави ли две или прави девет?

Виктор Николаев: Този избор продукт на една шайка ли е всъщност, която иска да вземе поръчката за 1,5 млрд.? (Тодоров, преди да стане поддръжник на ГЕРБ, имаше съвсем различна позиция и е авторът на книгата „Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите” – б.ред.)

А.Т.: Много силни думи употребявате, ще ви изядат хляба…

В.Н.: Те не са мои… Поне думата „шайка”.

А.Т.: Вече изядоха хляба на колежката ви. Тя… и тя малко така беше тръгнала в някаква посока, но нещо виждам, че липсва столчето ѝ.

В.Н.: Какво казвате всъщност?

А.Т.: Е, какво казвам, не знам, обяснете ми ‘що я няма.

В.Н.: Подразни ви думата „шайка” ли?

А.Т.: Не, не ме подразни…

И в края на разговора, по темата за назначения на роднини:

В. Н.: Защо сте наточен толкова на тази детска градина (в Брегово – б.ред.)?

А.Т.: А, не, значи за такъв въпрос, ако бях шеф на „Нова телевизия”, уволнявам.

Половин час по-късно друг представител на властта показа безпардонно отношение към журналистиката. Фон на разменените реплики стана обсъждане на скандала в Хасково, придобил известност като „Кумгейт”.

Валери Симеонов: Мисля, че е добре да спрем до това ниво, ако не искате да клатите държавата ни.

Виктор Николаев: Аз не искам, въпросът е вие дали не искате.

В.С.: Не, разбира се.

В.Н.: Т.е. ще скриете скандален натиск за назначения от г-н Сидеров и Каракачанов, за да не клатим държавата? Така излезе.

В.С.: Не, не така, ваше тълкуване е. Не е така.

(…)

В.С.: Ако ще въртим това 10 минути, по-добре да прекратим. Тази тема е изчерпана, глупава, безсмислена. Не може да продължаваме с тази претоплена манджа две седмици да се занимаваме (…) Пак влизаме в някакви жълтини. Аз не желая да влизам в такива разговори, защото са маловажни (…) Ще продължаваме ли с тая глупава тема? А, да ви питам – вие с конкурс ли сте назначен?

В.Н.: Аз не съм на длъжност, за която се изисква (това – б. ред.).

В.С.: Сложили са ви на временен договори и са го удължили… И останахте сам на всичкото отгоре…

В.Н.: Това какво общо има? Как обяснявате скандалите във властта през мен?

(…)

В.С.: Вие нямате ли роднини? Те не работят ли някъде?

В.Н.: Работят.

В.С.: Къде работят? Използвали ли са връзките на водещия на „Нова телевизия”?

В.Н.(с ирония): Най-вече…

В.С. (също с ирония): Точно това е станало, бъдете сигурни. Утре ако съм злонамерен, ще изработя един „Викторгейт”. Ето така се правят глупавите кампании.

В.Н.: Ако сте злонамерен…

NOVA приема отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти за недопустимо поведение. Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите журналисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за подмяна на актуалните теми, реагираха от медията по-късно през деня.

След излъчването на интервюто с Тодоров, от ГЕРБ изпратиха следната позиция:

ПП ГЕРБ винаги е защитавала свободата на медиите. По повод днешното участие на народния представител Антон Тодоров в Нова телевизия и изказаните от него тези, от ГЕРБ заявяваме: Смятаме, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси. За нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори. Всички изказани тези на народния представител Антон Тодоров са негово лично мнение„.