Защо президентът мълчи за дълговете на мюфтийството ?

Дали Радев е предлагал опрощаване на дълговете на мюфтийството, а скандала го отнесе ГЕРБ ?

0
284
президент
Снимка: архив

Администрацията на Румен Радев отказва да разсекрети стенограмата от Консултативния съвет при държавния глава

Защо президентът Румен Радев мълчи по темата с дълговете на мюфтийството, предизвикала сериозен дебат и политически скандали ? По всякакви теми президентът взима отношения, но по темата с парите на вероизповеданията пази „радиомълчание“.

По време на дебатите тогавашният шеф на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че решението за опрощаване на над 8 млн. лева дългове на Главното мюфтийство, гласувано на първо четене в парламента, е договорено на Консултативния съвет при президента Румен Радев. Целта на опрощаване на дълговете на мюфтийството, да не получава пари от Турция.

При обсъждането на законопроекта в пленарна зала депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че лично Румен Радев е искал опрощаване на дълговете на Главното мюфтийство с мотив-защита на националната сигурност и срещу радикализация на мюсюлманите.

От ГЕРБ призоваха президента да разсекрети стенограмите от Консултативния съвет на „Дондуков“ 2, за да докажат твърденията си. Но президентът остана безмълвен.

На 8 март 2019 година двама граждани Николай Въжаров и Стефан Стойков, подписали се като представители на „Обединени езически вероизповедания“ са поискали от администрацията на президента Радев по Закона за достъп до обществена информация стенограмата от Консултативния съвет точно по въпроса за мюфтийството.

Главният секретар на президентството Димитър Стоянов обаче отказва като се позовава на Закона за защита на класифицираната информация и с мотива, че стенограмата е обявена за секретна.

президент
Секретарят на президента отказва да разсекрети стенограмата

В писмо до президента, с което разполагаме, Борис Минчев, председател на Национално движение против корупцията и за иновативна икономика иска от президента да наложи вето върху приетите промени за опрощаване дълговете на мюфтийството. Минчев се представя като човек от Инициативния комитет издигнал Румен Радев за президент. И в момента силно разочарован от действията на президента.

За същото настоява и Недим Генджев, председател на Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание. Според него решението за разсрочване дълговете на мюфтийството противоречи на редица закони и е по-същество държавна помощ за хората на Мустафа Хаджи.

Което пък противоречи на нормите на Европейския съюз и може да докара санкция на България.

Генджев настоява също президентът да разсекрети стенограмата от заседанието на Консултативния съвет при него. Както и държавният глава да обяви позиция по въпроса дали опрощаването на публични задължения е елемент от националната сигурност.

Но президентът мълчи. Остава впечатлението, че наистина на въпросния съвет на „Дондуков“ 2 държавният глава е лансирал тезата за опрощаване на дълговете на мюфтийството. Но контрата остана в ГЕРБ като вносители на предложението, както и политическите негативи от това.

президент
Справка от НАП, че мюфтийстовото е най-големият длъжник от вероизповеданията. Над 8 млн. лева