„Октопод” ли управлява  Агенцията по вписванията ?

Подставено лице на Алексей Петров ли е Пирин Соколов, шефът на Агенцията за София ?

0
755
оставка
Аегенцията по вписванията ще има нов шеф.

За опашките не са виновни работещите там, а началниците им

През последните две седмици една от основните теми в медиите са километричните опашки, които се вият пред Агенцията по вписванията. По този повод  министърът на правосъдието Цецка Цачева ходи два пъти до агенцията, забрани отпуските, удължи работното време от 8 до 19 ч, нареди хората да чакат вътре на сянка.

Но опашките продължават.  И те не са само тази година и само този месец. Пред медиите дава обяснения Пирин Соколов, шеф на Регионалната дирекция на Агенцията по вписванията в София.

 

Според запознати обаче именно Соколов е основният виновник за този хал с приемането на отчетите, заради липса на качества като ръководител. Набедените за виновни служители на агенцията изнемогват физически и психически. Оплакват се, че са претоварени от работа, но разпределението на хората, което трябва да се направи заради опашките куца именно поради субективните критерии на въпросният началник.

 

От стрес и преумора няколко служителки са починали от рак в последните месеци, но никой не взима мерки. Кой е въпросният Пирин Соколов, големият началник от Агенцията по вписванията ?

 

Името му се появява в обвинителния акт по делото „Октопод” срещу групата на Алексей Петров. Соколов е управител на фирмата „Голд Кар”, преименувана на „Голд лизинг”. По-късно е съдружник в нея и управлява друга фирма свързана с Алексей Петров- „Кепитъл Лизинг”. През 2010 г свидетелката по „Октопод” Теменужка Кайлитска дава показания в съда.

Тя твърди, че  като управител на таксиметровата фирма „Такси С Експрес” е била принудена под натиск от Петров да прехвърли 51% от собствеността си друг обвиняем Марчело Джотолов. Теменужка Кайлитска е взела над 20 таксиметрови автомобили от „Голд Кар” и „Кепитъл Лизинг”.

Кайлитска обаче изпада в затруднения да си погасява лизинговите вноски и кредита.

Тогава управителят на Голд Кар Пирин Соколов докладва на шефовете си в Лев Корпорация за спирането на вноските от ЕТ Декор на Теметужка и мъжа й и получава указания да задвижи рутинната процедура с обезпеченията – издават се изпълнителни листове по подписаните доброволно в началото от Кайлитска записи на заповед в полза на Голд Кар.

Към февруари 2009 Теменужка дължи близо 120 000 лева по вноски с настъпили падежи.
Таксиметровите коли на Кайлитска, получени от Голд Лизинг, но така и незаплатени изцяло, и днес още стоят разграбени и безстопанствени пред сервиза на мъжа и така е принудена да си прехвърли фирмата на Джотолов. Кайлитска заявява пред съда, че Пирин Соколов е „подставено лице” на Алексей Петров в „Голд Кар”.

 

Пирин Соколов е кандидат за депутат от партията на Христо Ковачки- „Лидер” на изборите през 2013 г в 23 МИР-София. След идването на правителството на Пламен Орешарски е „парашутиран” с политически протекции в Агенцията по вписванията като началник.

 

По време на последното служебно правителство Соколов е четири месеца в болнични от страх да не бъде уволнен. Заради неумението му да ръководи софийската агенция по вписвания хората масово напускат заради нечовешките условия на работа, претовареност и ниско заплащане. Но който смее да си отвори устата е наказван по усмотрение на въпросния Соколов. Най-потърпевши се оказвали дамите, които отказвали ласките и ужажванията на началника, известен и като специалист по „тънката част“.

През октомври 2016 г недоволни граждани и брокери се събраха пред Агенцията по вписванията, за да протестират срещу мудната работа на институцията. Имаше и два протеста на служители за по-високи заплати.

 

Тези проблеми не пречат на Соколов да е в постоянни командировки или болнични.  А за работещите там няма кой да помисли.