Охраняват Доган заради заплахи от чужда държава

Почетният председател на ДПС е с държавни гардове от 2009 година

0
119
доган
Опитът за атентат срещу Доган, извършен от Октай Енимехмедов.

Това пишат от НСО на вицепремиера Валери Симеонов

НСО охранявала почетния председател на ДПС Ахмед Доган заради заплаха както от територията на страната, така и извън нея. Това се посочва в отговор на службата, който е пратен на питане на вицепремиера Валери Симеонов. От пресофиса на Симеонов оповестиха отговорите на поредно запитване, което Симеонов е отправил до НСО, пише сайтът Флагман.

В прессъобщението до медиите вицепремиерът заявява категорично, че ще продължава да иска отговор защо Доган все оше ползва държавната охрана. преди около два месеца Валери Симеонов пусна официално искане до службата по въпроса. При първия му опит му бе отказано, топката бе прехвърлена към президента Румен Радев, който обаче не взе отношение по темата.

Ето какво съобщават от кабинета на вицепремиера Валери Симеонов за развитието на казуса:

По повод на поискана от мен информация за необходимостта от охрана от НСО на лидера на ДПС Ахмед Доган, ангажираността на длъжностни лица с тази охрана, както и на каква стойност се извършва тя, получих отговор от НСО с изходящ номер КИ – 613 от 02.10.2018.

Въпросният отговор описваше изчерпателно законовата уредба, вътрешно-ведомственият документооборот и изискванията за достъп до част от исканата информация, но практически не даваше отговор на по-голямата част от поставените въпроси. Единствената конкретна информация е, че охраната се осъществява от 2009 г.

По тази причина, поисках повторно отговор на поставените въпроси и проведох неколкократни срещи с Министъра на вътрешните работи, Вицепремиера по вътрешен ред и сигурност, както и с началника на Национална служба за охрана.

Днес получих писмен отговор от НСО с изходящ номер 2608 от 5.11.2018, в който е изложена максимално допустимата за явно ползване информация, която предоставям на обществеността.

1 Въпрос: На какво основание се отпускат суми за охрана на г-н Ахмед Доган?

На основание решение на Комисията по чл. 23 от ЗНСО, състояща се от Началник на НСО, Председател на ДАНС и Главен секретар на МВР, Ръководителите на служба Военна информация и на Държавна агенция „Разузнаване“.

Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея. Става въпрос за наличие на застрашеност от чужда държава. Това е наложило необходимостта от денонощна охрана на Ахмед Доган до настоящия момент.

2 Въпрос: От колко години се осъществява охраната му, колко души са ангажирани и какви средства се осигуряват за неговата охрана?

Охраната се осъществява от 2009 г. Съгласно Закона за НСО, видът, обхватът и времетраенето на охраната, както и друга информация, обективирана в решенията на комисията по чл. 23, не може да бъде разгласявана. Това е така, защото въз основа на нея могат да се правят достоверни изводи за количеството и качеството на използваните сили и средства за гарантиране безопасността на охраняваните лица, което би улеснило планирането и извършването на опити за терористични действия или друго посегателство.

3 Въпрос: Каква е точната изразходвана сума до момента и има ли непосредствена опасност за живота на г-н Доган, с която да се оправдаят разходите?

Въпреки отказа за предоставяне на точна информация за изразходваните суми за охрана, в писмото изрично се указва, че те са многократно по-малки от сумарните разходи за охрана на лицата, които трябва да бъдат охранявани по силата на закона: Президент, Министър-председател, Председател на Народното събрание, Вицепрезидент, Главен прокурор.

Общият размер на месечните разходи за охрана (в т.ч. транспорт) нямат нищо общо с разпространяваните от медиите суми и са съизмерими с месечното възнаграждение на един телевизионен водещ от сутрешен блок или на началник отдел в държавно търговско дружество.

По този ред са били охранявани в определени периоди от време и други политици като Лютви Местан, Румен Петков, Иван Искров, и др.

След ерата на социализма, в която по политически причини загубиха живота си и бяха репресирани десетки хиляди български граждани, обявени за „врагове на народа“, за щастие през новата история на България след 1989 г. не е допуснат случай на политическо убийство с изключение на убийството на Андрей Луканов по неизяснени политически или икономически причини. Подобен случай не бива да се допуска днес, когато България вече е член на Европейския съюз, а не на Варшавския договор.

Периодично ще изисквам информация от НСО за наличието на основание за продължаване на охраната на Ахмед Доган от НСО и нейното прекратяване при отпадането или намаляването на степента на застрашеност.