Радев отново се размечта за президентска република

Държавният глава директно лобира в речта си за „Грипен"

0
244
Радев
Президентът Румен Радев

Защити Йончева и съжали, че службите не са под негов контрол

Президентът Румен Радев отново заговори за нова политическа система и намекна за президентска република по време на отчета си за 2-годишното си управление. Държавният глава подкрепи и предсрочни парламентарни избори. Радев се обиди, че службите не са под негово подчинение, а за тях отговаря Министерски съвет, пише Фактор.

Въпросът за предсрочните избори вече не е дали, а кога. Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност. От началото на своя мандат следвам много кредото – законност, справедливост и просперитет. България затъва в институционална безпътица и утвърждаването на закона е първото нещо, което трябва да направим – да пречупим корупцията, да отвоюваме свободата на словото, да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост. А всичко това започва с безкомпромисно прилагане на закона. Въпросът за предсрочните избори вече не е дали, а кога. Но за да имат те смисъл, трябва да имаме реформирани предизборни правила, които да ни гарантират, че сами си избираме управниците – машинно гласуване, видеонаблюдение при броене на бюлетините, премахване на втория протокол, актуализация на избирателните списъци“, заяви Радев.

Той посочи, че би подкрепил нов политически модел, ако той отстоява тези ценности. „Дали ще се потърси увеличение на правомощията на президента зависи от развитието на политическите процеси в страната и решимостта на обществото да се пребори с имитацията на управление. Ако и следващият парламент формира безпринципна коалиция в името на властта, това ще бъде последното раздаване на картите в настоящата политическа система“, каза още той.

Радев посочи, че Законът за защита на личните данни е постъпил в президентството и правният му екип вече го анализира. „Обществото трябва да бъде защитено не само във връзка с личните данни, но и от корупцията. Борбата с корупцията е оставена да се води от гражданите и медиите –това го заявих миналата година. И ако допуснем да бъдат погазени последните почтени журналисти и медии, които си позволяват все още да критикуват властта, ние сме загубили битката за България като правова държава“, каза той.

Той коментира още правомощията си и се оплака, че не командва службите, а че са на подчинение на кабинета. Държавният глава не бил против изтребителите Ф-16, въпреки че многократно лобира за самолетите „Грипен“. По думите му, на българите не се харесвало решението, че ще преговаряме със САЩ за нови бойни машини.

Президентът защити Елена Йончева и Валя Ахчиева, която вече няма предаване в БНТ. По думите му, червената депутатка не е виновна за това, че хора и фирми са влагали пари в КТБ.

Държавният глава отново повтори реториката си от речта си преди Нова година и започна с критики към правителството.

Радев този път дори забрави старите си приятели от БСП, които го подкрепиха на изборите през 2016 г. Президентът отчете, че е опозиция на кабинета и е последната бариера, която стои срещу него. В изказването си той пак заговори за купени избори и забрави, че самият той е бил участник във вота на народа.

Радев изброи срещите си с лидерите на Балканските страни, но пропусна да каже, че от Западна Европа колегите му са го избягвали през 2018 г. Негова била и заслугата за научна свързаност на балканските страни, макар че БАН се разпада и учените го напускат. Президентът заговори още за безпътица и за сенчест и корумпиран бизнес, но пак пропусна да каже защо Елена Йончева е обвинена за пране на пари, въпреки че поиска с патос да се проверят кои политици имат сметки в чужбина. Според Радев нямало свобода на словото, макар че БСП е поредната партия с телевизия и никой не ѝ попречи. Радев размаха пръст на всички партии и ги призова да махнат корумпираните си кадри.

Държавният глава не пропусна да включи и болната му тема за изтребителите. „Настоях да не се повтори пропускът през 2017 г. и настоях навреме да се подготвят договорите за проекти за модернизация. Докато порочната комисия за изтребителя от Народното събрание блокира модернизацията за дълъг период, то последните решения на управляващите окончателно я опорочиха. Бяха приети недостатъчни стъпки за повишаване на личната мотивация. Ефект може да има след година-две и дотогава рискът от авиационни произшествия ще продължава да расте“, заяви Радев. Той посочи, че трите проекта за видовете въоръжени сили не могат да решат дълбоките проблеми на Българската армия, които изискват всеобхватен подход.

Наложих вето на 7 закона. Но ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за истинско законодателство. С всяко едно от наложените вета отстоявах конституционно признати ценности, които са в името на българското общество. Парламентът се съобрази само с едно от тях и то спести огромни средства на българските данъкоплатци. Пет пъти сезирах Конституционния съд, като в единия случай Народното събрание само отмени тихомълком сезираните от мен разпоредби“, обясни Радев.