„Циганизация“ или плъзгане по утъпканата „национална„ пътека ?

Веднага изпълзяха „политици-националисти“ да вадят дивиденти от трагедията във Войводино

0
321
цигани
Протестът във Войводино. СНИМКА: САЙТЪТ НА БНР

Защо след всеки скандал с цигани, общините се сещат, че постройките им са незаконни ?

Стефан Ташев

Като гледам кадрите на протеста във Войводиново, хората увити в трибагреници, свещите, бухалките и виковете: Българи юнаци !, не мога да се отърва от мисълта за дежа вю. Вече преживяно. Сякаш гледаме кадри от „Захарна фабрика“ през 2005 г, Катуница 2011 г., Гърмен-2015 г и Асеновград-2017 г. Никаква разлика. Едно и също.

Цигани пребиват или убиват българин.

Следват масови протести на местните хора, бунтове и о, чудо-общините се сещат, че циганите живеят в незаконни постройки.

Репчене, национализъм, потури, байряци, калпаци, викове и после нищо. Така през 2017 година администрацията на община Асеновград започна проверки на незаконните постройки в циганската махала на града. След като тумба цигани пребиха ученици-гребци.

Винаги едно и също. Трябват да бъдат бити или убити хора, да започнат протести и тогава общинската и държавна администрация се сеща, че в гетата има незаконни къщи, че генерират престъпност и т.н. Временно, кампанийно, докато утихнат протестите. И после пак по старому.

Държавата е като щраус, който си затваря очите пред проблемите с растящите гета, с хора, които мислят, че обществото им е длъжник и от което само трябва да взимат, без да дават нищо.

Сега ли се сети кметът на Войводиново, че ромите живеят в незаконно гето ? Трябваше да бъде пребит командосът, за да разбере ли ? Не, просто на есен идват кметски избори. 

Политиците се сещат за циганите само по време на вот, тогава те са желан и ухажван електорат, те са „сламката”, която пречупва гръбнака на политическия опонент, срещу заплащане разбира се. Между другото в парламента продължава да седи, без имунитет, депутатът от БСП Манол Генов, обвиняем за купуване на гласове именно от циганската махала в Асеновград. Това явно не притеснява никого.

Милиарди левове потънаха в нечии джобове за „ромски включвания”, декади и всякакви други глупости. Резултат-трето поколение хора от циганските махали расте със самочувствието, че могат да си правят каквото си искат, че държавата е длъжна да им осигури жилище, работа, хляб и всичко останало. Без никакви усилия от тяхна страна.

Че в махалата си безнаказан, можеш да крадеш ток, да не плащаш нищо, да продаваш децата си като стока-събратята ти са с теб и винаги готови с брадви да те бранят. Гетата отдавна са превърнати в депа за наркотици, контрабандни цигари, там се карат мигрантите на път за София, за проститутки и незаконен алкохол.

Ромите пък са пленници на циганските барони-които държат дебитните и личните им карти и им прибират парите, защото са им длъжници и са затънали до ушите. Те и така ги търгуват по изборите като стадо и стока.

През 2005 г в „Захарна фабрика” при сблъсъци между роми и българи бе убит българският професор Станимир Калоянов. Убийците му не бяха открити.

На среща при кмета на община „Илинден” между полиция, пожарна, „Спешна помощ”, енерго, ВиК и социалните служби стана ясно, че в абсолютно незаконното гето в квартала живеят над 5000 души, сега са сигурно двойно повече, а на адреса „Кукуш” №3 се води само една чешма. Никой не плаща, разбира се, и борчовете за вода се измерват с хиляди левове.

От ВиК обясниха, че не смеят да припарят до махалата от страх за живота си. Същото е с тока. Спешните медици също го избягват, защото обикновено ги бият.

Други светове, друга планета. „Захарна фабрика” не е изключение, а правило. Така е във „Факултета”, така е в „Столипиново”, така е навсякъде в България. От „Захарна фабрика“ тръгна политическият възход на Волен Сидеров и „Атака“, но и досега гетото си стои, проблемите с него също.

В Катуница трябваше да загинат две млади момчета, за да се задейства държавата. И стана ЧУДО! Изведнъж се разбра, че т.нар. Цар Киро не е плащал никакви данъци, че имотите му в селото са незаконни, че произвежда фалшив алкохол без да плаща акцизи и т.н. Ти да видиш.

За три години напъни и протести в Гърмен, пак след масов бой между роми и българи, успяха да съборят две-три бараки и дотам. Така беше в Асеновград, така ще е и във Войводиново. Това обаче е едната страна на монетата.

Когато няма мигранти, с които да плашим електората, циганите са удобния повод за националистическо перчене. И за вдигане на рейтинга. По темата Войводино вече изпълзяха маргинали като Костадин Костадинов-Копейкин, Шивиков, Иво Христов-Дебила и останалите, които се препитават с това. Също като Волен Сидеров в „Захарна фабрика“ те се плъзгат по добре утъпканата пътека-„циганизация“.  Така е лесно и удобно. Идват и евроизбори.

Пак се повдига темата за Строителни войски, всеки път едно и също, пак ще има рокери и футболни агитки. Никой политик не дава обаче смислен отговор защо се стигна дотук ?

Защо гетата се капсулират, живеят по свои закони-мешерета и т.н., вместо да става обратното ? Лесно е да вееш знамето на национализма, нищо, че се „храниш“ от същата тази „циганизация“ по време на избори.  Строителни войски няма да ти решат проблемите. Нито „Бат Салитата“ и други цигански барони, забогатели точно от експлоатация на своите „братя“. Докато се замита проблема и се вадят дивиденти от него само при инциденти той няма да бъде решен.